20 GODINA OD DEMOKRATSKIH PROMENA: Obeležavanje Petog oktobra skromno, uz jednu tribinu u Nišu
Foto: Profimedia

20 GODINA OD DEMOKRATSKIH PROMENA: Obeležavanje Petog oktobra skromno, uz jednu tribinu u Nišu

Vesti -

Klju­č­ni ak­te­ri tog do­ga­đa­ja da­nas vi­še ni­su na po­li­ti­č­koj sce­ni: Ko­štu­ni­ca je u pen­zi­ji, Đi­n­đić je ubi­jen 2003, Slobodan Mi­lo­še­vić je umro u Ha­gu 2006, a Mi­ra Ma­r­ko­vić u Mo­skvi pro­šle godine

Dva­de­se­ta go­di­šnji­ca de­mo­krat­skih pro­me­na i uli­č­nih de­mo­n­stra­ci­ja ko­je su ote­ra­le Slo­bo­da­na Mi­lo­še­vi­ća s vla­sti da­nas će bi­ti obe­le­že­no bez ika­kve po­m­pe. Pre­ma na­ja­va­ma, je­di­no je u Ni­šu or­ga­ni­zo­va­na tri­bi­na po­sve­će­na isto­ri­j­skim do­ga­đa­ji­ma iz 5. ok­to­bra 2000. go­di­ne, i to u or­ga­ni­za­ci­ji no­vi­na­ra i ured­ni­ka lo­kal­nih i na­cio­nal­nih me­di­ja.

Jubilej

Ia­ko je reč o ve­li­kom ju­bi­le­ju izu­ze­t­no zna­ča­j­nog do­ga­đa­ja za isto­ri­ju Sr­bi­je, sa­mo će uče­sni­ci ni­škog sku­pa jav­no de­ba­to­va­ti o do­me­ti­ma ono­ga što se de­si­lo pre 20 go­di­na. U Beo­gra­du su tog da­na odr­ža­ne ve­li­ke de­mo­n­stra­ci­je zbog to­ga što je pred­sed­nik SRJ Slo­bo­dan Mi­lo­še­vić od­bio da priz­na re­zu­l­ta­te na pred­sed­ni­č­kim izbo­ri­ma, na ko­ji­ma je 24. se­p­te­m­bra izgu­bio od kan­di­da­ta De­mo­krat­ske opo­zi­ci­je Sr­bi­je Vo­ji­sla­va Ko­štu­ni­ce. De­mo­n­stran­ti su 5. ok­to­bra na pla­to ispred ta­da­šnje Sa­ve­zne sku­p­šti­ne sti­gli iz či­ta­ve Sr­bi­je u ko­lo­na­ma au­to­mo­bi­la, au­to­bu­sa i ka­mio­na, pro­bi­ja­ju­ći bu­l­do­že­ri­ma po­li­ci­j­ske blo­ka­de na po­je­di­nim lo­ka­ci­ja­ma.

Po­sle po­li­ci­j­skih su­za­va­ca, upa­da de­mo­n­stra­na­ta u Sku­p­šti­nu i zgra­du RTS, de­mo­li­ra­nja par­la­men­ta, u ve­če­r­njim sa­ti­ma gra­đa­ni­ma se s te­ra­se Sku­p­šti­ne Beo­gra­da obra­tio no­vi pred­sed­nik SRJ Vo­ji­slav Ko­štu­ni­ca, ko­ji je obja­vio po­be­du de­mo­kra­ti­je. Na­red­nog da­na Mi­lo­še­vić je priz­nao izbor­ni po­raz i če­sti­tao Ko­štu­ni­ci.

Od Haga do Moskve

Na­kon 20 go­di­na DOS odav­no ne pos­to­ji, Ko­štu­ni­ca je u po­li­ti­č­koj pen­zi­ji, a ta­da­šnji uče­sni­ci u Mi­lo­še­vi­će­voj vla­sti po­no­vo zau­zi­ma­ju na­j­va­žni­je po­lo­ža­je u ze­mlji. Pre­mi­jer Zo­ran Đi­n­đić ubi­jen je 12. mar­ta 2003. Mi­lo­še­vić je umro 2006. če­ka­ju­ći pre­su­du u ha­škom za­tvo­ru, a nje­go­va su­pru­ga i bi­v­ša pred­sed­ni­ca JUL Mi­ra Ma­r­ko­vić umr­la je pro­šle go­di­ne u izg­nan­stvu u Ru­si­ji.I. K.

BO­BAN STOJANOVIĆ

Ne uma­nji­va­ti zna­čaj

l Po­li­ti­ko­log Bo­ban Sto­ja­no­vić izja­vio je da sma­tra da je 5. ok­to­bar 2000, ka­da je ve­li­kim de­mo­n­stra­ci­ja­ma oko­n­ča­na vla­da­vi­na Mi­lo­še­vi­ća, zna­ča­jan dan na­kon ko­ga se Sr­bi­ja vra­ti­la u me­đu­na­rod­ne in­sti­tu­ci­je, ušla u pro­ces pri­dru­ži­va­nja EU, kre­nu­la da gra­di de­mo­krat­ske in­sti­tu­ci­je i po­če­la eko­no­m­ski na­pre­dak.

- Ne tre­ba uma­nji­va­ti zna­čaj tog da­na jer su se lju­di ta­da izbo­ri­li za ma­kar de­lić slo­bo­de. Ia­ko smo svi ima­li mno­go ve­ća oče­ki­va­nja, na ne­ki na­čin Sr­bi­ja je ipak pro­me­nje­na i tog 5. ok­to­bra i u go­di­na­ma ko­je su na­kon to­ga usle­di­le - re­kao je on.

(Kurir.rs / I.K. / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track