MILOŠ JOVANOVIĆ, PREDSEDNIK DSS, ZA KURIR:  Spremili smo zahteve za RTS, on mora da se otvori
Foto: Marina Lopičić

Intervju

MILOŠ JOVANOVIĆ, PREDSEDNIK DSS, ZA KURIR: Spremili smo zahteve za RTS, on mora da se otvori

Vesti -

Otvaranje medijskog javnog servisa za politički pluralizam i različita mišljenja predstavlja minimum minimuma svakog iole demokratskog poretka

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, koja je prošle nedelje bila domaćin predstavnicima opozicionih stranaka, u intervjuu za Kurir najavljuje koji su im dalji koraci na domaćoj političkoj sceni, te poručuje da će već narednih dana pokušati da se probiju i na Javni servis, koji im je, kaže, nedovoljno dostupan.

- Od samog početka smo rešili da idemo korak po korak i ne brzamo stvari. A pomaka ima.

Šta će vam biti konkretni koraci?

- Vrlo brzo ćemo izaći s jasnim i pride krajnje normalnim zahtevima koji će biti upućeni Radio-televiziji Srbije (RTS). Mislim da otvaranje medijskog javnog servisa za politički pluralizam i različita mišljenja predstavlja minimum minimuma svakog iole demokratskog poretka. Valjda nismo u ovoj zemlji postali tolike kukavice da se plašimo najobičnijeg iznošenja različitog mišljenja ili sučeljavanja argumentovanih stavova.

foto: Marina Lopičić

Kakav je stav opozicije o predstojećim predsedničkim i, po svemu sudeći, parlamentarnim izborima, koji će biti održani za godinu i po?

- Što se mene tiče, nije se najavilo ništa što nismo očekivali kada je u pitanju 2022. izborna godina. Naravno, ako je sve ovo bilo očekivano, ne znači da je ovakvo funkcionisanje institucija i normalno. Zato neprestano govorim da je neophodna promena ovog nakaradnog partitokratskog političkog sistema. Stvari ćemo promeniti samo onda kada počnemo da biramo ljude po imenu i prezimenu, odnosno kada promenimo način izbora narodnih predstavnika, od lokala do republike.

Ko je faktor remećenja u redovima opozicije? Kako gledate na otvorene sukobe u redovima demokrata?

- Nemam običaj da gledam u tuđe dvorište. Opozicija u celini, i svako unutar nje pojedinačno, kroji sopstvenu sudbinu.

Kurir.rs/ I. Žigić Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track