zahtev

KAO U AMSTERDAMU! Aktivisti traže socijalno, penziono i zdravstveno za seksualne radnike (KURIR TELEVIZIJA)

Vesti -

Od 1.000 dinara, pa do par hiljada evra mogu da zarade seksualni radnici, u zavisnosti od toga da li se ovim ilegalnim poslom bave u samostalnim, agencijskim ili elitnim okvirima.

Najstariji zanat na svetu obavijen je i velom tajne - da li se neko time bavi jer je žrtva trgovine ljudima ili zato što je to lični izbor. Jedno je sigurno, uvođenje u pravne okvire rešilo bi mnoge probleme sa kojima se suočavaju, kako oni koje pružaju seksualne usluge, tako i njihovi klijenti. Kristina Ferari, aktivistkinja za prava seksualnih radnika ocenila je da se nordijski model zakona o legalizaciji seks rada nije pokazao kao dobar.

Hristina Piskulidis iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra" kaže da je ogroman broj sudskih procesa koji su podignuti zbog trgovine ljudima, tokom samog procesa bio preinačen u krivično delo posredovanje u vršenju prostitucije, a zatim uglavnom sledi i priznanje krivice.

"Trgovci bivaju kažnjeni vrlo niskim kaznama od godinu do tri godine zatvorske kazne, a žrtvama se uskraćuju osnovna prava koja im sleduju po zakonu", navodi ona. Postoji i inicijativa da se omogući zdravstveno i socijalno osiguranje seksualnim radnicima, s obzirom na to da mnogi prekršaji prolaze nekažnjeno.

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina objasnio je da bi tada seksualni radnici bili zdravstveno osigurani, da bi im budućnost bila materijalno osigurana jer bi imali svoje penzije itd. "Oni se ne mogu dugo baviti tim poslom, najviše do 35 ili 40 godine", objasnio je on.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja