Najnovije vesti

Vujović: Niža cena priključka na gas, podstrek građanima da pređu na ekološki prihvatljivije energente
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

SAOPŠTENJE

Vujović: Niža cena priključka na gas, podstrek građanima da pređu na ekološki prihvatljivije energente

Vesti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozdravila je izmene pravilnika kojim se omogućava smanjenje cene priključka na gas za domaćinstva i do 50 odsto, ističući da će veće korišćenje ovog energenta zameniti ugalj, što će u perspektivi smanjiti zagađenje i unaprediti kvalitet vazduha.

Smanjenje troškova priključka na gasovod regulisano je izmenama pravilnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, koji će u narednih nekoliko dana stupiti na snagu. Vujović ističe da je to značajan korak i podstrek građanima da masovnije prelaze na gas, što će u perspektivi popraviti ekološku sliku Srbije. Ministarka je pozvala lokalne samouprave da se više angažuju na informisanju svojih građana o novim pogodnostima koje im donosi pravilnik.

- Iz ugla ministarstva koje vodim, a kojem je prioritet borba za zdraviju životnu sredinu, izmene pravilnika su veoma značajne, jer motivišu građane da umesto grejanja na ugalj, prelaze na gas. Precizni troškovi zavise od lokalnih samouprava, ali do sada su za izgradnju priključka na distributivnu mrežu građani plaćali i do 200.000 dinara. Procene su da će izmenama pravilnika taj trošak biti prepolovljen - rekla je ministarka Vujović.

Ona je naglasila da su i u resoru zaštite životne sredine preduzeti važni koraci kako bi se pružila podrška građanima da zamene energente sa štetnim uticajem na okolinu, ekološki čistijim.

- Ove godine smo raspisali tri konkursa za lokalne samouprave za subvencionisanje zamene individualnih kotlarnica, kao i onih u javnim ustanovama, i za pošumljavanje. Očekujem da ćemo uskoro potpisati prve ugovore. Cilj nam je da podižemo ekološku svest i odgovornost svake opštine i grada, ali i svakog pojedinca, jer samo zajedno možemo da rešimo problem zagađenja koji smo nasledili i koji postoji decenijama – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...