Vučević: Zasadio sam svoj prvi brest među još onih 2.999 koji će činiti vetrozaštitni pojas
Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada poručio da prirodu ne uzimamo zdravo za gotovo

Vučević: Zasadio sam svoj prvi brest među još onih 2.999 koji će činiti vetrozaštitni pojas

Vesti -

Zasadio sam svoj prvi brest, koji će među još onih 2.999, u naselju Nemanovci, poboljšati život svim našim Novosađanima, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Znam da prirodu ne smemo da uzimamo "zdravo za gotovo", zato formiramo ovaj, za našu urbanu sredinu, važan vetrozaštitni pojas, kojim će se sprečiti eolska erozija, obogatiti biodiverzitet i mikroklima, a sve to će povećati bezbednost u saobraćaju jer će se smanjiti brzina vetra i zadržavanje i zasipanje snežnih nanosa - kaže on.

Vučević je istakao da će se podizanjem multifunkcionalnih zaštitnih pojaseva na 387 kilometara povećavati broj staništa i koridora za biljne i životinjske vrste i poboljšati populaciju raznih vrsta divljači značajnih za lovstvo.

- Takođe, pospešićemo očuvanje i promociju širenja insekata oprašivača, koji će doprineti i poljoprivredi i voćarstvu. Urbano zelenilo, urbane šume ili zeleni pojasevi donose i rekreativne aktivnosti: šetanje, trčanje, vožnju bicikla, organizaciju izleta, itd. Od ovog dana, čak ćemo i ekonomski ojačati. Pored drvne sirovine na kraju ciklusa, sadnja i nega vetrozaštitnih pojaseva dovodi i do povećanja angažovanja ljudskih resursa i zapošljavanja na privremenim poslovima - naveo je prvi čovek Novog Sada.

Povodom Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda, JVP „Vode Vojvodine“ na čelu sa direktorom Srđanom Kruževićem, Gradu Novom Sadu su donirale ovih 3.000 sadnica bresta.

- Ovom prilikom želim da im zahvalim, kao i predstavniku Saveta za ozelenjavanje prof. Saši Orloviću, na nesebičnom gestu, koji će direktno uticati na zdravlje i život svih nas. Kad budete gledali u ovo naše lepo drveće, imajte na umu koliko nam je dobrog donelo. Čuvajmo šumu, čuvajmo vodu! - poručio je Vučević.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track