Najnovije vesti

DIREKTOR MUP Rebić: Inicijativom ministra Vulina povećani kapaciteti za otkrivanje vozača koji su pod dejstvom narkotika
Foto: MUP

priznanje

DIREKTOR MUP Rebić: Inicijativom ministra Vulina povećani kapaciteti za otkrivanje vozača koji su pod dejstvom narkotika

Vesti

Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas na Prvoj televiziji da je, zahvaljujući inicijativi ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da lokalne samouprave dobijaju jednu trećinu novca od novčanih kazni, policija povećala kapacitete za kontrolu saobraćaja i otkrivanje vozača pod dejstvom droge. "U prvih pet meseci gotovo tri puta smo povećali aktivnosti na otkrivanju vozača pod dejstvom droga. Imamo oko 600 otkrivenih vozača pod dejstvom droga i tu je, ako bismo tražili razlog šta se desilo, jednostavno ministar Vulin uspeo da da inicijativu prema lokalnim samoupravama, koje dobijaju jednu trećinu od novčanih kazni, da se taj novac usmeri u resurse za otkrivanje prekršaja, konkretno za droga testove koji nisu baš tako jeftini kao alkotest. Inicijativa je urodila plodom, pa sad policija ima značajno više kapaciteta da vrši kontrolu i time smo i povećali broj procesuiranih vozača“, rekao je direktor policije Rebić.

Vladimir Rebić
foto: printscreen RTS

Govoreći na temu aktuelnih saobraćajnih nezgoda, Rebić je istakao da je glavna poruka da ljudi moraju da shvate da propisi koji su doneti nisu doneti radi pukog donošenja propisa, nego da sačuvaju i njihove i tuđe živote.

"Činjenica je da mi vrlo često znamo da odmah prebacimo odgovornost na vozača. Moraju i drugi subjekti bezbednosti saobraćaja da odrade svoj deo posla. Tu pre svega mislim na upravljača puta. Ono na čemu policija radi u prethodnih 5,6 meseci intenzivno je povećanje otkrivanja najtežih prekršaja. Tu pre svega mislimo na nasilničku vožnju, tu imamo značajno povećanu aktivnost i aktivnost na otkrivanju vozača pod dejstvom droga“, rekao je Rebić.

U vezi sa vozačima koji upravljaju vozilom pod dejstvom narkotika, Rebić je naveo da je od njih gotovo 50 odsto bilo pod dejstvom marihuane ili kanabisa, oko 14 odsto pod dejstvom amfetamina i kokaina, dok je sedam odsto pozitivno na heroin i ostale droge, kao i da je 75 odsto vozača koji koriste narkotike starosti između 20 i 34 godine.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track