SVI TRIKOVI NA JEDNOM MESTU: Kako da se spremite za odmor bez stresa?
Foto: Promo

SVI TRIKOVI NA JEDNOM MESTU: Kako da se spremite za odmor bez stresa?

Vesti -

Letnji meseci tradicionalno predstavlju ono omiljeno godišnje doba kada se pripremamo za odmor i zasluženo uživanje u suncu, vetru, moru, planini ili mestima za koje nas vežu uspomene iz vremena kada smo ih posetili u društvu roditelja ili baka i deka. Verujemo da mnogi samo o odmoru i putovanjima razmišljaju i kako će da se rashlade, zabave i uživaju u ovim vrelim letnjim danima, a sve to prate i liste za kupovinu i spremanje za odlazak na omiljenu letnju destinaciju.

Dok čekamo da visoke temperature malo popuste, a vreme za pripremu za odmor teče, najbolji savet je da iskoristimo prednosti savremenih tehnologija kako bismo precrtali što više obaveza sa spiska. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da to uradite:

  • Rezervišite smeštaj i prevoz onlajn. Danas skoro da ne postoji turistička agencija ili avio prevoznik koji će od vas tražiti da dođete u poslovnicu i platite smeštaj ili karte, a o specijalizovanim servisima koji pružaju te usluge kao što su AirBnB ili Agoda i da ne pričamo. Takav način rezervacije vam pruža priliku da na forumima istražite utiske putnika koji su koristili date usluge, a imajte u vidu da postoji mogućnost da ćete iskoristiti i ekskluzivne onlajn popuste u vidu ograničenih vremenskih ponuda ili posebnih kodova. Ne zaboravite da na isti način možete da rezervišete i rent-a-car usluge tako da će vas odabrani automobil čekati na licu mesta, bez bojazni da ćete zbog gužvi ostati bez četvorotočkaša potrebnog za obilazak odabrane destinacije.
  • Platite račune. Ako je odmor, onda je odmor – bez stresa, bez razmišljanja i briga o tome šta vas čeka kada se vratite kući, a to uključuje i mesečne račune. Pre odlazak na odmor, platite komunalne račune onlajn – sve veći broj izdavaoca ima svoje aplikacije koje vam omogućavaju da sačuvate svoju platnu karticu i svakog meseca, uz unos potrebnog iznosa i jedan klik, platite račun za infostan, kablovsku ili mobilni telefon, a uvek je tu i opcija plaćanja preko bankovnih kanala i plaćanje poreza preko portala eUprava.
  • Spremite plan B. Najnepoželjnija situacija koja može da vam se dogodi je da izgubite dokumenta ili dragocenosti. Zato, pre polaska, napravite fotokopije pasoša svih putnika, zapišite brojeve telefona ambasade ili konzulata i svoje banke i spakujte ih odvojeno od originala kako biste bili spremni za neželjene situacije.
Master Card
foto: Promo

Odaberite karticu koju nosite sa sobom na odmor.

Komfor koji nudi plaćanje karticama u inostranstvu je neprocenjivo. Umesto da razmišljate gde su najbliži bankomat ili menjačnica, platna kartica koju imate u svom nočaniku vam daje pristup vašim sredstvima u trenutku i u bilo kojoj valuti koja vam je potrebna. Ono što je važno da znate je da neka pravila u korišćenju kartica koja važe kod kuće, važe i u inostranstvu:

  • Debitna kartica vam omogućava direktan pristup i trošenje sredstava koja imate na svom računu, dok je kreditna kartica način da pristupite dodatnim sredstvima koja vam banka odobri, a koja kasnije otplaćujete na rate i sa kamatom, u skladu sa politikom vaše banke.
  • Banke različito tarifiraju podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu, zato proverite sa svojom bankom koje provizije možete da očekujete i uvek se opredelite za korišćenje debitne, ne kreditne kartice na bankomatu, ili još jednostavnije – plaćajte karticama u radnjama, gde god vidite Mastercard i Maestro oznaku, što je preko 40 miliona lokacija širom sveta.
  • Kada plaćate na mestu prodaje i trgovac vam ponudi izbor da li ćete plaćati u lokalnoj valuti ili dinarima, odaberite lokalnu valutu kako biste sprečili troškove dvostruke konverzije.
  • Najavite svojoj banci da putujete u inostranstvo jer time sprečavate nepotrebno odbijanje plaćanja u slučaju da banka posumnja da se radi o zloupotrebi kartice.
  • Kao i uvek, ne zapisujte svoj PIN kod i ne govorite ga drugima.

Priprema je pola posla, zato spremite se na vreme i želimo vam odmor ispunjen neprocenjivim trenucima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track