Žene u politici žele da budu saveznice u donošenju odluka
Foto: Kurir/Ž.M.

Rodna ravnopravnost

Žene u politici žele da budu saveznice u donošenju odluka

Vesti -

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović ističe da su od pet predsednika opština u Rasinskom okrugu čak četiri žene

Kruševac je dobitnik nagrade MDULS za najbolju gradsku upravu u 2020. godini. Kada smo potpisale Povelju ženske solidarnosti, obavezale smo se da ćemo, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji 21. veka. Očekujem da ćemo, zahvaljujući Mreži, aktivno razmenjivati iskustva i jedne drugima pomagati u radu i rešavanju problema na lokalu, ali i da ćemo kvalitet našeg rada učiniti vidljivijim, kaže na početku intervjua za Kurir gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

- Ovo je još jedna prilika da pokažemo da žene u politici ne žele da budu samo saradnice već i saveznice koje aktivno učestvuju u donošenju važnih političkih odluka. Zahvaljujući mnogobrojnim aktivnostima na unapređenju rodne ravnopravnosti, Kruševac je dobitnik nagrade MDULS za najbolju gradsku upravu u 2020. godini, upravo u ovoj oblasti. Moj grad je primer grada u kojem su žene na mestima odlučivanja i time pokazujemo da se na ženske potencijale i te kako može računati i da žene treba aktivno da učestvuju u donošenju odluka.

Većina vas je došla na čelo lokalnih samouprava gde su vaši prethodnici ostavili mnogo nasleđenih problema. Kako izlazite na kraj s tim? - Kao nova vlast, 2012. godine zatekli smo mnogo problema: visoka stopa nezaposlenosti, prezaduženost, odliv mladog kadra, devastirana infrastruktura, nerazvijena vodovodna mreža i javna preduzeća na ivici egzistencije. Danas nemamo dugovanja i možemo se pohvaliti finansijskom solventnošću, a nismo ni kreditno zaduženi. Veliki značaj pridajemo i energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine. Cilj su i dalje velike investicije, nova radna mesta, infrastruktura, sport, kultura i čist, uređen i zeleni grad.

Da li ste vi lično već imali priliku da se obratite svojoj koleginici u drugom gradu ili opštini za pomoć ili savet u rešavanju nekog problema?

- Kao prva žena gradonačelnik Kruševca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, prošle godine sam se suočila s najvećim izazovom u svom poslu - epidemijom koronavirusa. U toku pandemije Kruševac je bio upućen na međuopštinsku saradnju. Od pet predsednika opština u Rasinskom okrugu, čak četiri su žene, i s njima sam imala izuzetnu svakodnevnu komunikaciju. Pandemija je nalagala da svi radimo zajedno da bi naše zajednice, i privatne i poslovne, bile jače.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja