OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Energetski menadžment grada Subotice
Foto: Grad Subotica

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Energetski menadžment grada Subotice

Vesti -

Energetska bezbednost i efikasnost, kao i težnja
da imamo dovoljno energije a da je obezbeđujemo na održiv način, danas su u vrhu prioriteta

Donošenjem seta zakona iz oblasti rudarstva i energetike, početkom 2021. godine dat je podstrek JLS i stvoreni su uslovi za nove investicije, pre svega u obnovljive izvore energije. Zakon o obnovljivim izvorima energije je novitet, jer su obnovljivi izvori energije dosad bili deo Zakona o energetici. Novo je, takođe, i formiranje fonda za energetsku efikasnost, koji će se puniti manje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova.

Solarno grejanje

Grad Subotica je 2018. godine uspostavio sistem energetskog menadžmenta i od tada redovno prati i konkuriše za sredstva iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije. Odluka o budžetu Grada Subotice za 2021. godinu usvojena je 23. 12. 2020. godine, gde je za obnovljive izvore energije i sanaciju energetskih gubitaka izdvojen značajan deo sredstava i to u iznosu od 88,5 miliona dinara.

- Tu su zapravo međunarodni IPA projekti za obnovljive izvore energije kao i energetske sanacije javnih objekata. U toku je realizacija postavljanja solarnih elektrana na objektima Tehničke škole „Ivan Sarić“, snage 50kWp, Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, snage 33kWp, Predškolske ustanove „Naša radost“, snage 50kWp, zgrade nove opštine, snage 25kWp, Otvorenog univerziteta, snage 33kWp, Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“, snage 50kWp, SRC „Prozivka“, snage 50 kWp, Politehničke škole, snage 36 kWp, i OŠ „Sonja Marinković“, snage 50 kWp - precizirali su u Gradskoj kući.

Subotica
foto: Grad Subotica

Smanjenje emisije CO2

U narednoj 2022. godini težnja je da se okrenemo pre svega domaćinstvima, ne samo javnim zgradama. Investicije u ovom polju će dovesti do značajnog povećanja energetske efikasnosti, a samim tim i umanjiti godišnju emisiju CO2.

- Grad Subotica je uveliko u izradi Predloga Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, kojim se detaljno uređuje: cilj sprovođenja mera; mere koje se sufinansiraju i bliži uslovi za raspodelu i korišćenje sredstava; učesnici u realizaciji mera, način njihovog učešća i uloge; način obezbeđivanja finansijskih sredstava, procenat sufinansiranja; način i uslovi prijave na javni konkurs i kriterijumi za selekciju privrednih subjekata; način i uslovi prijave na javni konkurs i kriterijumi za selekciju domaćinstava; praćenje realizacija i izveštavanje - navode u Gradskoj kući.

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, koje je doneo gradonačelnik Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track