Nakon sanacije deponije, ovde će biti zelena oaza!
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ekološko rešenje starog problema

Nakon sanacije deponije, ovde će biti zelena oaza!

Vesti -

Započeta sanacija smetlišta u Bogatiću na kome je 30 godina nepravilno odlagan otpad

Dugogodišnji ekološki problem u naselju Sovljak u Bogatiću uskoro će biti rešen, jer su počeli radovi na sanaciji i rekultivaciji deponije. Više od 30 godina ovde se nepravilno odlaže otpad na deponiji u čijoj se blizini nalazi više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane. Radovi će trajati četiri meseca i deponija, na kojoj je poslednjih 30 godina odlagan otpad, biće potpuno zatvorena. Oko 30 ari zemljišta postaće zelena oaza.

Lokaciju na kojoj su počeli radovi na sanaciji deponije u naselju Sovljak obišli su predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, koja je istakla da je neophodno da se sve uradi po najvišim svetskim standardima.

- Čula sam od meštana da zbog neprijatnih mirisa, posebno u letnjim mesecima, ne mogu da otvore prozor. Ta slika mora da se menja i na tome intenzivno i radimo. Po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina. Plan nam je da zatvorimo još jednu deponiju u ovoj opštini - istakla je ona.

Ministarka je navela da su u ovoj godini potrošena znatna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države. Vujovićeva je dodala da država rešava problem upravljanja otpadom za čitav kraj.

Takođe, kazala je da je u Srbiji, prema gruboj proceni, doskora bilo oko 3.500 divljih deponija, ali da se ubrzano radi na njihovom čišćenju i podvukla da one nisu samo ekološki problem već stvaraju i potencijalnu opasnost od požara. Pre godinu dana potpisan je ugovor između opštine Bogatić i ministarstva o sufinansiranju projekta sanacije deponije Sovljak, ubrzano se radilo na zakonskoj proceduri i pre desetak dana počeli su radovi na zatvaranju te deponije.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track