Dašić:Ovo je poslednja sezona grejanja na ugalj u Kragujevcu tokom koje je vazduh veoma zagađen
Foto: Grad Kragujevac

Istorijski momenat za Kragujevac – stigli prvi kotlovi u Energetiku

Dašić:Ovo je poslednja sezona grejanja na ugalj u Kragujevcu tokom koje je vazduh veoma zagađen

Vesti -

Isporuci dva od potrebnih pet blok kotlova na gas koji su stigli danas u kragujevačku Energetiku, prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i direktor Energetike d.o. o dr Andreja Ilić. Radi se o najvećim blok kotlovima koji se proizvode u savremenoj industrijskoj praksi renomiranog nemačkog proizvođača Viessmann (Visman).

Nikola Dašić
foto: Grad Kragujevac

Ako gledamo sa ekološkog aspekta ovo je istorijski momenat za Kraguejvac. Kotlovi su konačno materijalizacija svega onoga o čemu smo do sada razgovarali i što je trebalo promeniti u Kragujevcu u sistemu daljinskog grejanja, istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Do kraja meseca očekujemo da stignu još tri kotla i onda počinje njihova montaža. Ovo je poslednja sezona grejanja na ugalj u Kragujevcu tokom koje je vazduh veoma zagađen, poručio je gradonačelnik Dašić i istakao da je najveća zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi RS na podršci i na velikoj i značajnoj investiciji koja će, pored kvalitetnijeg grejanja, Kragujevčanima obezbediti čistiji vazduh. Ovo je, podsetio jeDašić, nešto o čemu sam prvo, pre nešto malo više od godinu dana razgovarao, sa predsednikom države koji je iskoristio svoj uticaj i obezbedio da danas završimo sa višedecenijskim problemom u gradu Kragujevcu.

Nikola Dašić
foto: Grad Kragujevac

Prema rečima direktora Energetike d.o.o Kragujevac, dr Andreje Ilića, kotlarnica je koncipirana i projektovana po najsavremenijoj tehnologiji. Na lokaciju je do sada pristigao veliki deo krupne opreme, vrednosti oko 4 miliona evra. Isporučeni su ventilatori svežeg vazduha, izmenjivači toplote, gorionici za nove kotlove. Za zamenu glavnog toplovoda ka gardu stiglo je 3,6 kilometara predizolovanih cevi i cevnih elemenata. Ugradnja kotlova počinje kada pristignu svih pet na lokaciju.

Nikola Dašić
foto: Grad Kragujevac

Na već pripremljeni plato postalja se dizalica nosivosti 500 tona, skida se deo krova na fabrici i kotlovi se postavljaju na noseću čeličnu konstrukciju. Nakon postavljanja kotlova na ležišta sledi njihova montaža, opremanje i formiranje svih cevnih elemenata, kaže direktor Ilić. Pre početka nove grejne sezone biće izvršene sve potrebne probe a kada vremenski uslovi budu pogodini dokazuju se parametri. Za Kragujevčane ovo je rešenje višedecenijskog problema jer toplana više neće zagađivati vazduh, a s druge strane dobiće savremeno, pouzdanije, sigurnije i kvalitetnije daljinsko grejanje.

Nikola Dašić
foto: Grad Kragujevac

Modernizovan sistem daljinskog grejanja na gas, višestruko će smanjiti zagađenje životne sredine ali i sanaciju pepelišta na kome je do sada godinama deponovano oko 45 hiljada tona pepela i šljake. Ukupna vrednost projekta je 18 miliona evra.

grad Kragujevac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track