PRE 22 GODINE DUGI JE LIKVIDIRAN U BEOGRADU USRED BELA DANA: "Zemunac" ga ubio, pa zapevao! Onda je nastao haos u Novom Sadu
Foto: Privatna Arhiva

namamili ga ispred hotela "srbija"

PRE 22 GODINE DUGI JE LIKVIDIRAN U BEOGRADU USRED BELA DANA: "Zemunac" ga ubio, pa zapevao! Onda je nastao haos u Novom Sadu

Vesti -

Branislav Lainović (1955), zvani Krakati, Dugi i (u Novom Sadu) Lajavi, ubijen je 20. marta 2000. oko 16:15, ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Lainović je stajao ispred kioska, čekao je nekog, kada mu je prišao mlad čovek u crvenoj jakni s leđa i ispalio tri hica iz pištolja - dva su Lainovića pogodila u glavu, a počinilac je pobegao u pravcu Ulice Vojislava Ilića.

Tog dana Lainović je bio u policiji na informativnom razgovoru, drugi put u desetak dana prvi put, a sve u vezi sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana.

Bagzi je svedočio da je Dušan Spasojević naredio ubistvo, a da su to odradili Kalinić i Miloš Simović. Kako kaže Bagzi, Simović ga je upucao, nakon čega je seo u kola, pustio muziku i počeo da peva. Dugi je u trenutku ubistva pričao telefonom i čekao nekog, a navodno su ga preko signala mobilnog "zemunci" pratili i navodili na mesto na kome će ga likvidirati.

Veče pred smrt se Dugi poverio bratu Žarku: "Rade mi o glavi i bojim se da se neću izvući, jer to su mali miševi koji su prešli Drinu da pobiju babe i dede kako bi postali heroji. To nisu ljudi, oni će uraditi to podmuklo iza ćoška."

Dugi je navodno ubijen jer je bio prijatelj ljudi koji su organizovali Arkanovo ubistvo, ali pošto sam nije imao veze sa tim, smatra se da su ga "zemunci" ubili kako bi preuzeli Novi Sad gde im je bio zabranjen ulaz, jer je "gazdovao" Dugi.

Branislav Lainović iz Vrbasa, bivši košarkaš, bio se otisnuo u beli svet negde sedamdesetih godina. Govorio je da se tamo bavio svačime osim prostitucijom i drogom, kao i da je bio "pulen" pokojnog Ljube Magaša Zemunca.

Kad se kaže "svačime", poznavaoci lika i dela pokojnika kažu da je to bilo pre i iznad svega uterivanje dugova, na čemu se obogatio. Nasledna masa koja je ostala za njim povelika je: dva hotela, najveća diskoteka u Novom Sadu, kuće i nekretnine.

Zanimljiva je priča o tome kako su se upoznali on i Ljuba. Jugoslovenski bos mu je tada rekao da mu se sviđa njegova jakna i da mu je da, na šta je mladi Bane rekao: "Moraćeš da je sam skineš!" Ljuba se nasmejao i zagrlio ga, od tada je postao njegov zaštitnik i prijatelj.

Dugi je bio i veliki Giškin prijatelj, bio je u Srpskoj gardi koju je preuzeo nakon Giškine smrti. Još kad je formirana garda, dogovoreno je da neće imati ništa sa SPO niti bilo kojom strankom. Sa tim su se svi složili, a Dugi je tom prilikom rekao: "Nisam služio pod zvezdom petokrakom, pa neću ni pod Danicom!"

Dugi se skrasio u Novom Sadu gde je investirao svoj novac i nije dozvoljavao reketaškim i narkodilerskim bandama da rade po Novom Sadu. Dugog su svi poštovali, građani jer je mnogo uradio za Novi Sad, lokalne vlasti jer obezbeđuje mir, takođe i policija, pa je bilo poznato da je Dugi vozio mercededes bez tablica i niko ga nije dirao.

Ipak, smetao je "zemuncima" koji su želeli da upadnu na veliko vojvođansko tržište. Preživeo je ranjavanje kada je sa njim bio prijatelj Milan Vukobrad Boske, tj. Mile Bosanac koji ga je spasao i odveo u bolnicu. Pošto je bio pozvan na informativni razgovor u Novom Sadu na okolnost ima li mogućih saznanja o atentatu na Željka Ražnatovića, Lainović se naljutio.

"Ne znam ništa o tome", rekao je pa dodao:

"Shvatam i bol Arkanove porodice... ali veoma dobro znam i koliki je bol on naneo drugima, samo se o tome nigde ne piše, iako je mnoge u Beogradu zavio u crno".

Posle ubistva Dugog, Novosađani su tugovali za svojim zaštitnikom, a za to su imali razloga. "Zemunci" su upali u Novi Sad, neke kupili, neke pobili i postali vladari severne pokrajine Srbije.

Jedan od novosadskih momaka koji će morati da prihvati da radi za njih, bio je Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi. Na kraju će im on doći glave i kao svedok saradnik otkriti sve njihove najmračnije tajne.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:32

NEMILOSRDNA LIKVIDACIJA! Policija ubila TINEJDŽERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track