OLBRAJTOVA TRAŽILA IZRUČENJE ARKANA HAŠKOM TRIBUNALU: Mikica Đorđević otkrio kako je izgledao susret Miloševića i sekretarke SAD
Foto: Privatna Arhiva, EPA/STRINGER, Profimedia, EPA

OTKRIO

OLBRAJTOVA TRAŽILA IZRUČENJE ARKANA HAŠKOM TRIBUNALU: Mikica Đorđević otkrio kako je izgledao susret Miloševića i sekretarke SAD

Vesti -

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt preminula je pre dva dana, u 84. godini života, i to na godišnjicu dana kad je zvanično saopštena odluka o NATO agresiji na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Medlin Olbrajt
foto: AP

Njena smrt izazvala je oprečne reakcije u domaćoj javnosti - dok neki likuju, drugi se prisećaju koliko je Olbrajtova bila usmerena na Srbe. Između ostalog, ona je navodno tražila i izručenje Željka Ražnatovića Arkana Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

Željko Ražnatović Arkan
foto: EPA/Miloš Vukadinović

To je otkrio bivši direktor robne kuće Prvi maj-Pirot Miodrag Mikica Đordević, koji je bio najbolji prijatelj sa telohraniteljom pokojnog predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Sentom Milenkovićem.

Mikica Đorđević
foto: Privatna arhiva

- Senta i ja smo bili najbolji prijatelji, to je bio pošten čovek. Sećam se, bila je 1997. godina, a Medlin Olbrajt sastala sa Slobodanom Miloševićem, iz kog razloga tačno ne znam. Uglavnom, Senta i ja smo krenuli na trening i on mi je vidno uznemiren ispričao detalje razgovora državne sekretarke i Slobodana: "Zamisli, tražila je da se Arkan izruči Hagu" - priseća se Đorđević i dodaje da je Milošević taj zahtev odbio.

Senta Milenković, Slobodan Milošević
foto: Dado Đilas, Profimedia

- Rekla mu je: "Tražim da uhapsite Arkana i da ga vodimo u Hag". Milošević je bio iznenađen, znao je da oni traže Arkana, ali da se to podiglo na taj nivo, nije očekivao. Odbio je i rekao da neće građanski rat u Srbiji i da ne želi i neće da ga isporuči - rekao je Đorđević.

Slobodan Milošević
foto: Foto: Printscreen YouTube

Kurir.rs

Bonus video:

02:24

Vuk Drašković otkrio zbog čega Medlin Olbrajt mrzi Srbe i zašto joj je poljubio ruku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track