SKUPLJE OD DVA FERARIJA Prvog dana Poljoprivrednog sajma PRODATA NAJSKUPLJA MAŠINA i to po vrtoglavoj ceni
Foto: Beta/Dragan Gojić

SKUPLJE OD DVA FERARIJA Prvog dana Poljoprivrednog sajma PRODATA NAJSKUPLJA MAŠINA i to po vrtoglavoj ceni

Vesti -

Po mnogima najveća sajamska manifestacija u Srbiji, ali i jedna od većih u regionu iz oblasti agrara - 89. Međunarodni poljoprivredni sajam otvoren je u subotu i trajaće do petka 27. maja a interesantan je podatak da je najskuplja mašina prodata već prvog dana po ceni od 450.000 evra, bez poreza. Reč je o kombajnu "Krone BIG" koji je otišao u severnobački okrug.

Podsetimo, pod "istim krovom" na Novosadskom sajmu okupilo se oko 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje regiona i sveta, među kojima su, osim zemlje partnera - Mađarske, još i Italija, Češka, Holandija, Španija, Indonezija, Poljska, Maroko, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina...

Ovogodišnja atrakcija na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu je bik Veliša koji će, bez dileme, poneti titulu najvećeg i najtežeg goveda od 1.700 kilograma. Simentalac Veliša dolazi sa salaša Crnobarski, koje pripada Poljoprivrednom gazdinstvu "Braće Jeremić" iz opštine Bogatić, gde živi već skoro četiri godine. Njegov vlasnik Radenko Jeremić kaže da je i pre dve godine imao najvećeg sajamskog bika Mališu, koji je bio nešto teži od trenutnog "kapitalca", prenosi novosadski Dnevnik.

- Bikovi završavaju s razvitkom oko pete godine, tako da će Veliša možda još malo porasti, sve zavisi koliko će ga zdravlje služiti - kaže Jeremić, dodajući da nema zainteresovanih kupaca za njegovog bika jer nikome nije ni isplativo da ga drži.

- Nema kupaca za Velišu, samo ovako pitaju, svi hoće da kupe od klaničara. Bikovi su sad 3,10 evra po kili, ali slabo ko hoće da se bavi ovim sportom jer je jako skup. Ni za šta drugo ovaj bik ni ne služi, osim da dođe na Sajam da ga narod vidi, a košta obaveza i hrane - kaže Jeremić.

Veliša dnevno pojede oko deset kilograma koncetrata, a hrani se zajedno sa ostalom junadi na salašu, pa "jede po volji". Ipak, kako se seća Jeremić, Mališa je jeo više od ovogodišnjeg pobednika. Inače, Poljoprivredno gazdinstvo "Braća Jeremić" na svom posedu uzgaja do 400 grla teladi koje tove i kasnije prodaju.

Pojedinačne ulaznice za Poljoprivredni sajam prodaju se po ceni od 600 dinara, kolektivne za 400, dok penzioneri i deca plaćaju ulaz 300 dinara. Sreda je na Novosadskom sajmu rezervisana kao porodični dan i tada cela porodica može da uđe s jednom ulaznicom, koja košta 600 dinara.

Dnevnik.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track