Doc. dr Zdravković: Metodu kardiomagnetne rezonance doneli smo 2014. iz najboljih evropskih bolnica u Cirihu, Berlinu i Čikagu
Foto: Promo

Uspešno održan Drugi balkanski kongres o magnetnoj rezonanci srca

Doc. dr Zdravković: Metodu kardiomagnetne rezonance doneli smo 2014. iz najboljih evropskih bolnica u Cirihu, Berlinu i Čikagu

Vesti -

Drugi balkanski kongres o kardiomagnetnoj rezonanci održan je 07. i 08. juna u prelepom ambijentu hotela Hilton u Beogradu.

Posle i više nego uspešnog Prvog kongresa održanog 2019. godine koji je okupio više od 200 učesnika, nedavno završeni Drugi kongres okupio je više od 350 učesnika koji su u dva dana, u 14 sesija i dve kongresne sale mogli da čuju najnovija saznanja o kardiomagnetnoj rezonanci od strane 60 domaćih i 11 inostranih predavača. Fokus kongresa bio je na kliničkim korelacijama kardiomagnetne rezonance u različitim kardiološkim stanjima, njihovoj važnosti za dijagnostiku kardioloških pacijenata i dalje praćenje. Ova sofisticirana metoda koja je u svetu već široko prihvaćena i bez nje se ne može zamisliti svakodnevni klinički rad, polako zauzima svoje zasluženo mesto i u našoj zemlji.

Beograd, Hilton, Marija Zdravković, dr Marija Zdravković
foto: Promo

Otvaranje kongresa upriličeno je u Svečanoj sali Narodnog pozorišta, gde je među mnogobrojnim zvanicama, specijalnim gostima kongresa, prof. dr Robertu Manki iz Univerzitetske bolnice u Cirihu i prof. dr Rafaele Buđardiniju sa Univerziteta u Bolonji, uručeno priznanje za zvanje gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odnosno zvanje počasnog člana Srpskog lekarskog društva.

Beograd, Hilton, Marija Zdravković, dr Marija Zdravković
foto: Promo

Drugi balkanski kongres o magnetnoj rezonanci srca pružio je kolegama različitih specijalnosti uzbudljiv i raznovrstan naučni program uz čitav spektar mogućnosti za edukaciju i dalju primenu praktičnih znanja.

Beograd, Hilton, Marija Zdravković, dr Marija Zdravković
foto: Promo

Predsednik Udruženja za magnetnu rezonancu srca i krvnih sudova, doc. dr Marija Zdravković, navela je da je metodu kardiomagnetne rezonance donela 2014. godine iz inostranstva, iz najboljih evropskih bolnica u Cirihu, Berlinu i Čikagu, gde se i lično obučavala. Savremenu laboratoriju za magnetnu rezonancu srca osnovala je 2016. godine u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, dok se od prethodne godine u ovoj ustanovi izvodi i strest perfuzioni test kao vrhunac kardiovaskularnog imidžinga. Pored kontinuirane edukacije kolega i ulaganja u najsavremeniju opremu, od neprocenjivog je značaja i otvaranje novih laboratorija za magnetnu rezonancu srca u kojima bi veći broj pacijenata mogao da dobije pravovremenu dijagnostiku, a samim tim i lečenje za mnogobrojna kardiovaskularna oboljenja, od kojih ujedno i umire najveći broj stanovnika naše zemlje na godišnjem nivou.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track