Grad Kragujevac preuzeo vlasništvo nad zgradom Suda
Foto: grad Kragujevac

Grad Kragujevac preuzeo vlasništvo nad zgradom Suda

Vesti -

Primopredajom ključa između Zorana Ilića predsednika Osnovnog suda i gradonačelnika Nikole Dašića, grad Kragujevac je zvanično postao vlasnik zgrade na adresi Trg vojvode Radomira Putnika 4. Dom pravosuđa od 1904. godine – Palata Okružnog načelstva, sada će postati Gradska kuća.

Time je zatvoren krug dogovora odavno postignutog sa Vladom Republike Srbije, koja je iz budžeta izdvojila 3,2 milijarde dinara za izgradnju i opremanje najsavremenije Palate pravde u Kragujevcu. Istovremeno, grad Kragujevac je obezbedio zemljište i kompletnu infrastukturu, tako da su se stekli svi uslovi da vlasništvo nad zgradom Suda sa Republike bude preneto na grad Kragujevac.

Imajući u vidu da je zgrada Okružnog načelstva podignuta kao administrativni objekat i većinom se sastoji od kancelarijskog prostora, namena neće biti promenjena, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Planiramo da u ovaj objekat preselimo deo gradske administracije, a da Veliku sudnicu preuredimo u salu za venčanja. Zgrada je neuslovna za potrebe muzeja ili neku drugu ustanovu kulture, tako da će nastaviti da živi kao Gradska kuća.

grad Kragujevac
foto: grad Kragujevac

Objekat je pod najvećim stepenom zaštite što znači da će biti sačuvan u svom izvornom obliku, a istovremeno zahtevan i skup za održavanje, pa će rekonstrukcija ići korak po korak.

1 / 4 Foto: grad Kragujevac

Zgrada Okružnog načelstva ima posebno mesto u istoriji grada, decenijama su ovde Kragujevčani dolazili po svoju pravdu, osim u vreme Velikog rata kada je ovde bila smeštena Vrhovna komanda naše vojske, istakao je Zoran Ilić predsednik Osnovnog suda. Do 1963. godine ovde se nalazio sreski a potom opštinski sud. Kroz ovu zgradu prošle su generacije pravnika, sudija i advokata. Pre šest meseci dobili smo novu zgradu – Palatu prvde na drugoj lokaciji, tako da smo sada nakon preseljenja došli do trenutka da se zgrada „de jure“ i „de fakto“ preda u vlasništvo grada.

grad Kragujevac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track