Mirović: Pokrajinska vlada finansira tri izdavačka poduhvata – sabrana dela Ekmečića, Krestića i Medakovića
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović: Pokrajinska vlada finansira tri izdavačka poduhvata – sabrana dela Ekmečića, Krestića i Medakovića

Vesti -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović objavio je da su iz štampe izašla sabrana dela akademika – Milorada Ekmečića i Vasilija Krestića – u izdanju Pravoslavne reči iz Novog Sada, čije je objavljivanje finansirala Pokrajinska vlada preko Arhiva Vojvodine.

U narednim mesecima, kako je najavio predsednik Mirović, uz podršku Pokrajinske vlade biće objavljena i sabrana dela akademika Dejana Medakovića, u izdanju novosadskog Prometeja.

„Ta tri velika izdavačka poduhvata veoma su značajna za našu kulturu i nauku. Sabrana dela akademika Krestića, u 15 knjiga, izuzetno su važna i za savremeno razumevanje i dublje čitanje odnosa u ovom delu Evrope, dok zahvaljujući istoriografskoj građi akademika Ekmečića, koju nam je ostavio u nasleđe, kroz 15 tomova možemo saznati kako predvideti naš nacionalni put“, naveo je predsednik Mirović.

Akademik, istoričar Milorad Ekmečić autor je desetak knjiga, opsežnih, sintetičkih istoriografskih studija kao što su „Stvaranje Jugoslavije 1790–1918“, „Ratni ciljevi Srbije“ i istorijska sinteza „Između klanja i oranja. Istorija Srba u novom veku (1492–1992)“, a objavio je i više od tri stotine naučnih radova.

Akademik, istoričar i potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vasilije Krestić i dalje stvara i objavljuje. Bavi se nacionalnom istorijom novog veka, a posebno istorijom Srba u Hrvatskoj i Ugarskoj u 19. i 20. veku, istorijom srpsko-hrvatskih odnosa, jugoslovenstva, istorijom srpske štampe. Iz njegovog bogatog opusa izdavaju se dela „Istorija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji“, „Srpsko-hrvatski odnosi i jugoslovenska ideja“, „Istorija srpske štampe u Ugarskoj“.

Dejan Medaković – akademik, istoričar umetnosti, pesnik i književnik, nekadašnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti – ostavio je dubok trag u srpskoj nauci i kulturi. Među njegovim najpoznatijim delima su „Efemeris“, „Srbi u Beču“, „Putevi srpskog baroka“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track