ZA RADOST DECE I CELIH PORODICA: Dan tradicije održaće se 15. septembra u Beogradu
Foto: Promo

na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

ZA RADOST DECE I CELIH PORODICA: Dan tradicije održaće se 15. septembra u Beogradu

Vesti -

Druga po redu manifestacija Dan tradicije održaće se 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, Gradske opštine Stari grad i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

1 / 5 Foto: Promo

Tim povodom je danas u prostorijama opštinskog Uslužnog centra održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić, programski direktor Dečjeg kulturnog centra Beograda Leontina Vukomanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja koreografa narodnih igara Srbije Dragan Pantelić, savetnica Turističke organizacije Srbije Smiljana Novčić i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović. Prisutne je ispred domaćina, opštine Stari grad pozdravio Dušan Petrić i izrazio zadovoljstvo što se na državni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, organizuje i Dan tradicije, u čijom organizaciji učestvuje i naša opština.

„Želimo da se u proslavu uključi što više građana, naše dece, mladih, kao i čitavih porodica sa Starog grada i iz Beograda. U opštini Stari grad će se u okviru ove manifestacije održati i izložba likovnih radova dece iz PU „Dečji dani'' na temu naše tradicije, kao i interaktivno predavanje arheologa Marka Aleksića, koji će u ulozi viteza najmlađima dočarati naše srednjovekovno kulturno nasleđe“, rekao je predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić.

Programska direktorka Dečjeg kulturnog centra Beograda Leontina Vukomanović i predsednik Upravnog odbora Udruženja koreografa narodnih igara Srbije Dragan Pantelić govorili su o programu manifestacije. „Svečani defile učesnika, obučenih u narodne nošnje, krenuće u 16.30 iz Knez Mihailove ulice, ispred Palate Albanija do Fakulteta likovnih umetnosti, gde će na bini početi svečani koncert, na kome će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi, poznate etno grupe i folklorni ansambli“, najavila je Leontina Vukomanović i izrazila zadovoljstvo što se u organizaciju Dana tradicije od ove godine uključila i Gradska opština Stari grad sa kojom Dečji kulturni centar Beograda ima odličnu saradnju.

„Opština Stari grad se potrudila da za sve osnovce, koji će prisustvovati predavanju arheologa Marka Aleksića, pripremi i pokloni im po muzički CD za himnama Srbije, Beograda i Svetitelju Savi“, naglasila je Leontina Vukomanović.

„Starogradska Predškolska ustanova „Dečji dani“,je učestvovala u svečanom defileu na prvom obeležavanju Dana tradicije. Oko 300 naše dece, obučene u narodne nošnje i sa zastavicama Srbije, je na ponos Beograda prošetalo Knez Mihailovom. Po drugi put učestvujemo u defileu, a sada smo pripremili i izložu radova na ovu temu, koju su deca radila sa svojim vaspitačima. Pozivam Starograđane da dođu do opštinskog Uslužnog centra i do kraja septembra pogledaju ovu sjajnu, kreatinu izložbu“, poručila je Sanja Lazović, direktorka PU „Dečji dani", koja je prisustvovala konferenciji za medije.

U okviru Dana tradicije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, organizovan je nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI! za decu i mlade od 5 do 14 godina. „Uručenje nagrada deci i mladima održaće se u okviru centralnog programa na velikoj bini ispred tržnog centra u Rajićevoj ulici", rekla je savetnica Turističke organizacije Srbije Smiljana Novčić, a direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je poručio da „svi tog dana ponesemo sa sobom zastavu Srbije“. Na sličan sličan način Dan tradicije će se realizovati na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track