U NOVOM SADU SVEČANO ZATVORENA MANIFESTACIJA "DANI SRPSKE U SRBIJI": Predstavili smo našu nauku, kulturu i prosvetu
Foto: Grad Novi Sad

U NOVOM SADU SVEČANO ZATVORENA MANIFESTACIJA "DANI SRPSKE U SRBIJI": Predstavili smo našu nauku, kulturu i prosvetu

Vesti -

Koncertom združenih simfonijskih orkestara Narodnog pozorišta Republike Srpske i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, uz dirigentsku palicu Branke Radošević-Mitrović, u Novom Sadu je svečano zatvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“.

Srbija
foto: Grad Novi Sad

- Deveti put manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ održava se u Novom Sadu koji je uvek razumeo težnju našeg naroda, gde god da živi, da ima što prisnije odnose sa maticom, odnosno sa Republikom Srbijom. Veliki broj lјudi iz Republike Srbije živi u Novom Sadu i u ovom delu Srbije, i naše veze su neraskidive - izjavio je ovim povodom gradonačelnik Novog Sada koji je prisustvovao svečanosti.

Srbija
foto: Grad Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da Republika Srpska i Republika Srbija moraju delovati zajedno i čuvati institucije koje se bave kulturom, jezikom i pismom, te da će reka Drina uvek biti kičma koja spaja srpski narod.

- Država Srbija pomaže Srbe na sve moguće načine, gde god oni da žive, jer je zajedništvo zalog za opstanak našeg naroda – izjavio je Mirović.

Prema rečima šefa predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića ove godine obeležava se 30 godina postojanja Republike Srpske, kao i 10 godina manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

- Predstavili smo našu nauku, kulturu i prosvetu i to sve u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta i vere. Manifestacija je ove godine održana u brojnim gradovima, od Vranja do Subotice, i svugde su nas domaćini bezrezervno podržali – zaklјučio je Cicović.

Srbija
foto: Grad Novi Sad

U cilјu promocije Republike Srpske, svake godine se organizuje višednevna manifestacija koja kroz različite programske aktivnosti podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavlјa prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostitelјstvo, kulinarstvo i vino, prezentuje investicione mogućnosti i učvršćuje vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track