Uređenje Trga vojvode Radomira Putnika najveća investicija iz gradske kase
Foto: Promo

Uređenje Trga vojvode Radomira Putnika najveća investicija iz gradske kase

Vesti -

Gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima, direktorima javnih i javno – komunalnih preduzeća i ustanova kulture prisustvovao je početku radova na rekonstrukciji i uređenju Trga vojvode Radomira Putnika. Od tri idejna rešenja koje je uradilo JP Urbanizam, struka je odabrala najkvalitetnije. Vrednost radova je 322 miliona dinara.

Ovo je najveća, istorijska investicija iz gradske kase u ovom mandatu. Trg vojvode Radomira Putnika zauzima posebno mesto u istoriji i životu Kragujevca. Osmišljavanje novog koncepta najavili smo još na početku mandata, istakao je gradonačelnik Dašić i dodao da to zaslužuju i grad Kragujevac, ali i naš sugrađanin vojvoda Radomir Putnik koji je svoje spomen – obeležje dobio pre 30 godina. Namera grada je da trg učini još lepšim, da ga drugačije koncipira i da postane novo središte javnog života, uz poštovanje istorije i razvoja prostora oko Trga. Naša je želja da ovo bude tek početak razvoja gradskog centra, da vratimo sugrađane iz tržnih centara u pešačke zone, gde mogu da prošetaju i ugoste svoje i goste Kragujevca i to radimo na ovakav način umivajući lice našeg grada.

Kragujevac je veliki grad koji ne može da stane bez obzira na to da li je kriza ili ne, jer su sredstva odavno budžetirana za tu namenu, rekao je Dašić odgovarajući na pitanje novinara da li je ova investicija potrebna Kragujevčanima u ovom trenutku. Ako budemo čekali savršeno vreme onda ćemo da čekamo još 300 godina. Rok za završetak radova je 14 meseci, krajem 2023. godine, istakao je Dašić.

1 / 7 Foto: Promo

Pored ukidanja saobraćaja ispred nekadašnje zgrade suda, sada Gradske kuće i transformacije parking mesta u pešačku zonu, predviđeno je povezivanje novoformiranog trga i postojeće pešačke zone u jednu celinu. Uz proširenje zone spomenika, biće formirane dve kružne parterne fontane u osnovi trga, prečnika 35 metara, kao i izgradnja dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom na prostoru između zgrada Moskva i Zlatna ruža.

Prema rečima Dejana Ružića v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije, putem javne nabavke posao je poveren konzorcijumu izvođača radova „Alex E&C“, doo Beograd i Vistok Investments, doo Subotica, sa kojima je pre obilaska radova upriličen sastanak u Gradskoj upravi. Stručni nadzor obavljaće Beopotez iz Beograda, koji je radio i nadzor objekata čiju je izgradnju finansirala Republika Srbija kao što su Plata pravde, zatvor u Petrovcu i Data centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track