Pogledajte kompletan dizajn kalendara za 2023. godinu, među odabranim fotografijama i nagrađena sa evropskog konkursa
Foto: MO VS

MOĆAN KALENDAR MINISTARSTVA ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Pogledajte kompletan dizajn kalendara za 2023. godinu, među odabranim fotografijama i nagrađena sa evropskog konkursa

Vesti -

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije krajem svake kalendarske godine sa nestrpljenjem iščekuju svoj novi kalendar, koji ne samo da oplemenjuje njihov radni prostor, već koga i vrlo rado poklanjaju svojim prijateljima i saradnicima.

Sledeći savremene trendove u oblasti dizajna, Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane izgradila je prepoznatljiv i jedinstven vizuelni identitet kalendara, koji se iz godine u godinu upotpunjuje i prilagođava novim idejama i zahtevima. Zadržavajući osnovne karakteristike koje ga čine prepoznatljivim, kao što su atraktivna autorska fotografija, čista linija, preglednost i jednostavnost, kalendar se tematski iz godine u godinu menja, nekada dajući prioritet vojniku, nekada savremenom naoružanju i vojnoj opremi, a neretko je posvećen i obeležavanju važnih vojnih i istorijskih godišnjica.

1 / 12 Foto: MO VS

Ovogodišnji kalendar pokušava da objedini čoveka – pripadnika Vojske Srbije sa najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koju koristi prilikom izvršavanja svakodnevnih zadataka, prikazujući širi spektar aktivnosti i angažovanja pripadnika vojske različitih rodova i službi. Tako je u prvom kalendarskom mesecu predstavljen višenamenski vojno-transportni helikopter Mi-17, koji se od 2016. godine nalazi u upotrebi u Vojsci Srbije. Pored transporta vojnika, različitog tereta, obavljanja zadataka patroliranja, izviđanja, traganja i spasavanja, ovi helikopteri mogu da pružaju i vatrenu podršku našim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na vodi i zemlji. Helikopter je na kalendaru prikazan sa pripadnikom Vojske Srbije tokom obuke u zimskim uslovima na planinskom terenu.

Dejstvo još jednog helikoptera – Mi-35 po ciljevima na zemlji prikazan je odličnom fotografijom na strani koja je rezervisana za mesec maj. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa njega na zapadu zovu „leteći tenk“, dok je u Rusiji poznat kao „krokodil“. Ovaj višenamenski borbeni helikopter poseduje zaštitu od dejstava pešadijskog naoružanja i opremljen je savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom. Imajući u vidu da se Dan roda avijacije obeležava 2. avgusta, taj mesec prikazuje atraktivnu fotografiju pilota lovca – bombardera „orao“ iz kokpita, visoko na nebu iznad Srbije.

Pored avijacije, naše ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana mogu se pohvaliti artiljerijsko-raketnim sistemom „pancir S-1“, koji je namenjen za protivvazdušnu odbranu značajnih političko-administrativnih, industrijskih i vojnih objekata od dejstva i izviđanja iz vazdušnog prostora. Pancir S-1 omogućava uništenje aviona, helikoptera, raketa i bespilotnih letelica u svim uslovima gađanja, što je delom demonstrirano na vojnoj vežbi „Štit 2022“, a sjajnom fotografijom predstavljeno i na kalendaru, zajedno sa moćnim raketnim sistemom FK-3.

Počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave godinama unazad najavljuje nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije, koju Garda izvršava uz najviše državne i vojne počasti, a sa oduševljenjem posmatra veliki broj okupljenih Beograđana. Praznik se svake godine obeležava 15. i 16. februara, te je trenutak ispaljivanja plotuna uhvaćen na februarskoj strani kalendara.

I Kopnena vojska, kao najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije, mora biti spremna i pripremljena da odgovori na sve izazove, za šta je potrebna obuka kadra i modernizacija sredstava. Posebna pažnja posvećuje se modernizaciji tenka M-84, sredstvu koje je u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, a koju uspešno vodi Tehnički remontni zavod Čačak. Tenk M-84 sa posadom tokom realizacije vežbe na vojnom poligonu „Pasuljanske livade“ krasi oktobarsku stranu kalendara.

Koliko vojni poziv može biti izazovan i rezervisan za najhrabrije, a ujedno vrlo atraktivan i inspirativan za fotografisanje, pokazuju aprilska, junska i julska strana kalendara.

Snimanje pripadnika specijalnih jedinica tokom izvođenja obuke u ekstremnim uslovima prava je poslastica i izazov za fotografe, koji moraju i sami da budu opremljeni i osposobljeni za boravak i rad na nepristupačnim terenima. Uprava za odnose sa javnošću sa ponosom u kalendaru predstavlja rad Predraga Vučkovića, koji je u svetu poznat i priznat po vrhunskim „ekstremnim“ fotografijama. Predstavljena fotografija, snimljena tokom obuke 72. brigade za specijalne operacije, osvojila je Prvu nagradu za najbolju fotografiju objavljenu u evropskim vojnim novinama i časopisima, na 42. Kongresu Evropske asocijacije vojnih novinara (EMPA), koji je održan ove godine u Finskoj. Izazov snage, veštine, odvažnosti i izdržljivosti prikazan je i na slici vojnika tokom obuke u savlađivanju vodenih prepreka (mesec jul), kao i tokom obuke specijalnih jedinica u ekstremnim visinskim uslovima (mesec april).

Iz godine u godinu raste interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka. Povećanje primanja, poboljšanje uslova u kojima se vojni rok služi, nabavka novih uniformi, nove borbene tehnike i sredstava, kao i prilika za sticanje specifičnih znanja i veština, važni su motivi za mlade ljude da dođu da služe vojsku. Zakletva vojnika za dobrovoljno služenje vojnog roka prikazana je na poslednjoj strani kalendara.

kalendar, kalendar  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije
foto: MO VS

Pored dobrovoljnog služenja vojnog roka, mladi koji su zainteresovani za vojni poziv svake godine u februaru i martu mogu da apliciraju za upis u vojne škole – Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije. Stroj i defile odvažnih oficira tokom promocije potporučnika svakog septembra ispred Narodne skupštine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a prizor tradicionalnog bacanja šapki u vis i gromoglasnog čestitanja završetka akademskog školovanja, svakog prisutnog roditelja i prijatelja ispunjava neizmernim ponosom. Taj nezaboravan, svečan dan u životu svakog oficira obeležen je na septembarskoj fotografiji kalendara.

Snaga fotografije širokog osmeha i toplog, iskrenog zagrljaja nastale tokom humanitarne akcije pripadnika Vojske Srbije u misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkog Republici ne može se lako opisati rečima, te se ostavlja svakom posmatraču da je doživi na svoj način.

Zvaničan kalendar Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dostupan je u prodavnici „Vojna knjiga“ u Beogradu.

nsuzivo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track