VOJNICI generacije „decembar 2022“ POLOŽILI ZAKLETVU
Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

VOJNICI generacije „decembar 2022“ POLOŽILI ZAKLETVU

Vesti -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „decembar 2022“ i polaznika Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Čestitajući položenu zakletvu, ministar Vučević rekao je da taj čin predstavlja veliki događaj u životu mladih u svečanom stroju. Prema njegovim rečima, oni su danas dali veoma važnu reč, možda i najvažniju u svom životu.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

- Pred grbom, pred zastavom Republike Srbije zakleli ste se da ćete biti uz svoj narod gde god i kad god zatreba. Neka vam reči zakletve budu zauvek urezane u srca i neka vas podstiču u izvršavanju vojničkih zadataka dok god stojite u vojničkom stroju, ali i svakodnevnom životu. Neka vam one budu zvezda vodilja u čuvanju naše otadžbine i svih njenih svetinja. Poštujte svetla vojnička dela naših predaka kojima se dičio čitav svet, a kojem su neprijateljski komandanti odavali počast tokom istorije, žaleći što nisu imali čast da i takvima komanduju. Nikada nemojte zaboraviti da pripadate narodu koji se ponosi svojim precima, jer samo ukoliko iskreno poštujete svoju istoriju možete imati svetlu budućnost. Posebno mi je drago i ponosan sam na vas, jer ste svojim izborom dali dobar, najbolji primer svim mladićima i devojkama da zavole i požele časni vojnički poziv, na čemu vam iskreno čestitam, rekao je ministar Vučević.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Kako je istakao, njima se pruža mogućnost da se osposobe za rukovanje naoružanjem i vojnom opremom, da provere i unaprede svoje psihofizičke sposobnosti, ali i da u jednoj specifičnoj sredini kakva je vojna steknu dobre prijatelje i jedinstveno iskustvo koje će im značiti u budućim životnim izazovima.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

- Zahvaljujući podršci državnog vrha, u prethodnom periodu učinili smo mnogo na unapređenju uslova života i rada, uslova za izvođenje obuke, ali i na poboljšanju materijalnog statusa i standarda pripadnika naše vojske. Siguran sam da ćete to i sami uvideti i uveren sam da će se pored naših budućih podoficira i najveći broj vas koji stojite u ovom svečanom stroju, nakon odsluženog vojnog roka opredeliti da svoju profesionalnu karijeru vežu za Vojsku Srbije. Za najbolje, mesta će uvek biti, poručio je ministar odbrane.

Obraćajući se porodicama i prijateljima vojnika i budućih podoficira Vojske Srbije, ministar Vučević zahvalio je što su momke i devojke poverili Vojsci u ovoj “teškoj i ponosnoj ulozi, ulozi branioca otadžbine” i dodao da je to “velika životna pobeda”.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Ministar odbrane govorio je da se Republika Srbija danas suočava sa složenim odnosima koji vladaju u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, koje prvenstveno karakterišu političko i pravno nasilje, teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji koje sprovode privremene institucije u Prištini, ali i svetski problemi koji se snažno reflektuju na naš region.

- U svetlu tih izazova, Vojska Srbije se priprema kako bi našim građanima omogućila da bezbedni i u miru grade svoju budućnost. Razvijamo operativne sposobnosti i moral, obučavamo se i opremamo za odbranu Srbije i zaštitu njenih vitalnih interesa i vrednosti, sa iskrenom željom da te sposobnosti nikada u stvarnoj situaciji ne oprobamo. Uvek ćemo biti uz naš narod, jer Vojska Srbije baštini tradiciju narodne vojske. Građani Srbije su naš izvor, a njihova sigurnost razlog našeg postojanja, istakao je ministar Vućević i poželeo vojnicima i polaznicima Kursa za podoficire da se vrhunski osposobe i da im reči vojničke zakletve uvek budu na umu i u srcima.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

- Budite ponosni pripadnici Vojske Srbije, ponosni na danas izrečenu zakletvu i nemojte nikada, ali nikada da zaboravite da je Srbija naša jedina otadžbina. Živela Vojska Srbije, živela naša otadžbina Srbija, zaključio je ministar odbrane.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji vojnika i polaznika Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Komandant svečanosti bio je komandant Drugog centra za obuku u Valjevu pukovnik Saša Stojiljković.

Novak Jovanović iz Kosovske Mitrovice odlučio je da se prijavi na dobrovoljno služenje vojnog roka zbog ljubavi prema vojsci koju gaji još od detinjstva.

- Očekujem da se zaposlim u Vojsci i svi, pogotovo muškarci, treba da odsluže dobrovoljni vojni rok. Ovo bih svima preporučio zbog prijateljstva, a i zbog toga što u vojsci "postaneš čovek", istakao je vojnik Jovanović.

Ivana Zdravković iz Kuršumlije dolazi iz "vojničke porodice" i na Kurs za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO se prijavila iz ljubavi prema svojoj zemlji i vojsci. Ona je pozvala mlade da se prijave na konkurs za podoficire te istakla da je obuka izuzetno isplanirana i da je druženje neprocenjivo.

Ministarstvo odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track