Pojedinačno prvenstvo Evrope – Vrnjačka Banja, 2-14. mart 2023.
Foto: Promo

Pojedinačno prvenstvo Evrope – Vrnjačka Banja, 2-14. mart 2023.

Vesti -

Šahovski savez Srbije, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije, organizuje Pojedinačno prvenstvo Evrope 2023, u Kongresnom centru hotela “Zepter” u Vrnjačkoj Banji, od 2-14. marta 2023. godine.

Prijavljeno je 525 učesnika iz 45 zemalja iz Evrope. Svečano otkrivanje figure Kraljice izrađene od mermera planirano je za 2 mart u 19 časova. Figuru će otkriti predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić i predsednik Evropske šahovske unije Zurab Azmajaparašvili.

Pojedinačno prvenstvo Evrope, evropsko šahovsko prvenstvo, šah
foto: Promo

„Šahovski savez Srbije doneo je odluku da Vrnjačka Banja bude domaćin pojedinačnog evropskog šahovskog prvenstva 2023. godine. Vrnjačka Banja je omiljeno šahovsko mesto već više decenija i šahisti Srbije, ali i šahisti iz drugih zemalja već odlično poznaju ovu destinaciju i znaju da je Vrnjačka Banja vodeća turistička destinacija u Srbiji. Dakle, kada biramo mesto gde bi se šahovske utakmice igrale, biramo Vrnjačku Banju“, istakao je Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije.

Prvi čovek Vrnjačke Banje Boban Đurović podsetio je na veoma značajan događaj iz prošlosti te opštine.

- U našoj opštini je 1961. godine održano Svetsko prvenstvo u šahu za žene. Događaj je upriličen u svečanoj sali Termalnog kupatila, a učestvovalo je čak 18 zemalja. Drago mi je da se šahovska tradicija toliko godina neguje, i sa velikim entuzijazmom očekujemo početak ovog prvenstva – naglasio je Đurović i ujedno najavio da će Vrnjačka Banja sledeće godine biti domaćin Svetskog šahovskog kupa kada će prvak sveta u šahu biti proglašen u Banji.

Celokupni nagradni fond će iznostiti 100.000, dok će prvoplasirani na turniru dobiti 20.000 evra.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track