Inicijativa “Zelena stolica”: Aktivisti pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” naneli su veliku štetu po ugled Novog Sada
Foto: Grad Novi Sad

Inicijativa “Zelena stolica”: Aktivisti pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” naneli su veliku štetu po ugled Novog Sada

Vesti -

Inicijativa organizacije civilnog društva “Zelena stolica” oglasila se povodom dobijanja nove titule Grada, “Evropskog grada šuma”. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

-Naš grad, Novi Sad je 21. marta na Međunarodni dan poneo je još jednu nagradu i laskavo priznanje “Evropsku grad šuma za 2023. godinu”. Ovo priznanje, samo je još jedna potvrda uspešnog višegodišnjeg rada usmerenog ka oblastima zaštite životne sredine i razvoja urbanih zelenih površina, tj. šuma. Tokom ove godine planirana je konferencija povodom obeležavanja 30 godina od osnivanja Evropskog šumarskog instituta (EFI), a upravo zbog postignutih rezultata čast da bude domaćin, pripala je našem Novom Sadu.

Milan Đurić
foto: Printscreen/Instagram

Međutim, pored pohvala koje ovih dana u naš grad stižu sa svih strana, ne možemo a da ne ukažemo na odsustvo nacionalnog zajedništva i kolegijalnosti u ovako lepim i radosnim trenucima po Novi Sad. Kao organizacije civilnog društva koje se stručno i profesionalno bave zaštitom životne sredine dužnost nam je da obavestimo javnost Novog Sada da nestručni i nesavesni, a pre svega zlonamerni pojedinci, na sve mnoguće načine opstruišu rad državnih institucija i ljudi koji su vredno radili kako bi ova evropska titula dospela u naš grad.

Preispitavanjem odluke o dodeljenom priznanju i upućivanjem demant rešenja Evropskom institutu za šume, pojedinci i aktivisti pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” naneli su ogromnu štetu po ugled Novog Sada kako u domaćim tako i u međunarodnim okvirima. Shodno tome, želimo da ovim putem izrazimo najoštriju osudu za ovakav poražavajući čin i da skrenemo pažnju javnosti da je Grad Novi Sad u proteklih nekoliko godina intenzivno radio na ozelenjavanju javnih gradskih površina i parkova. Podatak da je za poslednjih desetak godina posađeno 40.000 stabala na teritoriji grada i da su rekonstruisani postojeći parkopvi (Kamenički, Dunavski, Limanski park), da su izrađeni potpuno novi parkovi (park kod ranžirne stanice, Sentandrejski park), da se projektuje izgradnja: parka kod hale Spens, Univerzitetskog parka, parka na Limanu IV i botanička bašta, dovoljno pokazuje ozbiljnost i rešenost gradskih institucija da Novi Sad učine prijatniji mestom za život svih nas.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track