DOKUMENTI IZ PENTAGONA: Šta tajni papiri otkrivaju o ukrajinskom naoružanju i ruskoj armiji?
Foto: Kurir

DOKUMENTI IZ PENTAGONA: Šta tajni papiri otkrivaju o ukrajinskom naoružanju i ruskoj armiji?

Vesti -

Američki državni tužilac potvrdio je da je uhapšen Džek Tešira, osumnjičeni za curenje tajnih dokumenta SAD vezanih za rat. Pentagon je poručio da je curenje nameran, krivični akt. Tešira, pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa, osumnjičen je da je pod nadimkom "Luka" delio poverljive dokumente ostalim članovima zatvorene grupe na "Diskordu".

U njima se može pronaći detaljan opis rata u Ukrajini, kao i druge informacije o Kini i američkim saveznicima. Dokument sadrži analizu koju je sprovela američka Odbrambena obaveštajna agencija, a opisuje četiri hipotetička scenarija te kako bi oni mogli uticati na tok sukoba u Ukrajini, ako do njih dođe.Hipotetički scenariji uključuju smrt ruskog i ukrajinskog predsednika, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, smenu komande ruskih oružanih snaga i ukrajinske napade na Kremlj.

S obzirom na to da dokumenti pružaju uvid u mnoge aspekte trenutnog stanja na terenu, postavlja se pitanje da li mogu da utiču na tsanje na frontu, odnosno na ukrajinsku kontraofanzivu koja se najavljivala za proleće.

Ko je Džek Tešeira, uhapšeni zbog curenja informacija iz Pentagona?

Šta piše u dokumentima?

Da li procureli podaci mogu da utiču na ukrajinski front?

Dragan Šormaz, predsednik Evroatlanskog saveta

Ljuban Karan, bivši operativac KOS-a

urednica i voditeljka: Jelena Pejović

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track