BEZOSEĆAJNI PROFITERI: Nova S, kandidat za nacionalnu frekvenciju, prešla sve granice ljudskosti
Foto: Nemanja Nikolić

Prevazišli sebe

BEZOSEĆAJNI PROFITERI: Nova S, kandidat za nacionalnu frekvenciju, prešla sve granice ljudskosti

Vesti -

Nezapamćena tragedija ujedinila je Srbiju u užasu i bolu. Nažalost, bilo je i onih koji su i u ovoj nesreći videli priliku za politička nadgornjavanja i saplitanja.

Tako su "Zavetnici" nekoliko sati posle pucnjave zatražili hitnu sednicu Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije da se utvrdi "ko je odgovoran za niz događaja koji su doveli do tragedije"! Još ni broj žrtava nije bio poznat, istraga je bila na početku, ali njima je bilo važno da se dokopaju govornice i televizijskog prenosa.

Nešto što se naziva "Sindikat radnika u prosveti Srbije" odmah je najavio štrajk za danas. U nepismenom saopštenju traži se "obezbeđenje svim zaposlenima u prosveti poštovanja svoje ličnosti na radu… bezbednosti i zdravlja".

I ovo i reagovanje Zavetnika ostali bi na margini pažnje javnosti, da ih Nova.rs, portal televizije Nova S koja je kandidat za nacionalnu frekvenciju, nije stavila u udarne vesti. Ali, to je još najmanje ogrešenje o moral i pravila profesije ovog portala.

Bilo je očekivano da svi oni koji odušak za svoje frustracije nalazi u tvitovanju jučerašnju nesreću iskoriste za nekontrolisano divljanje. Da ne ostanu u blatu, Nova.rs neke je od tvitova uvela u medijski prostor. Naravno, pažljivo birajući tviteraše – ne da bi zaštitila osećanja porodica žrtava i svih koji saosećaju sa njima, već da bi potkrepila svoju propagandu. Tako je jutros, kao važnu vest, objavila tvit „glumice i aktivistkinje“ Bojane Novaković: „Odgovorni za masakar u školi su najviši državni funkcioneri koji su uzurpirali televizije“. Ona se proslavila pozivanjem Srba da se ugledaju na Aboridžine u očuvanju kulturnog identiteta, a ni ostale njene objave nisu suvislije…

Nije Novoj bilo dovoljno ovo zaklanjanje iza drugih. Da bi se izvukao politički profit iz nesreće, trebalo je da njeni propagandisti sami zasuču rukave. Jedan od njih otišao je na konferenciju za novinare predsednika Srbije ne da nešto sazna i eventualno pita – na pitanje postoji odgovor – nego da ispali ogavnu parolu da je „pokazivanje slika iz Ritopeka“ inspirisalo dečaka koji je počinio masakr u osnovnoj školi!

Ali, za one koji ne prate Novu, da obrazložimo licemerje ovog portala, i krajnje opasne posledice njihovog delovanja u javnoj sferi.

Od prve vesti o tragediji u školi bilo je jasno da je Nova sabiranju klikova podredila istinito informisanje. U maniru „što crnje to bolje“, uvećala je broj mrtve dece, i kao udarnu plasirala vest da je povređena nastavnica istorije preminula.

nova.rs
foto: Screenshot

Ali najopasnije je što je – ne poštujući zakonske odredbe, ni novinarski kodeks – otkrila identitet dečaka koji je ubio svoje drugarice i drugove i školskog čuvara. Iako, ponavljamo, zakon to izričito zabranjuje, objavili su ime i prvo slovo prezimena mlađeg maloletnika, fotografiju na kojoj je prepoznatljiv, podatke o takmičenjima na kojima je učestvovao i ikada su održana, i fotografiju ulaza u zgradu – praktično adresu na kojoj dečak sa majkom i mlađom sestrom živi. Na taj način, Nova je neposredno i vrlo ozbiljno ugrozila njihovu bezbednost.

Policija je sinoć morala da ih premesti na drugu lokaciju.

Ali, teško da se bilo ko iz Nove oseća krivim.

Valjda računaju da njih od krivične odgovornosti štiti idiotizam…

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track