Uručeni ključevi za 94 izbegličke porodice u Veterniku, ĐURIĆ: Na teritoriji Novog Sada 599 porodica rešilo svoje stambeno pitanje
Foto: Instagram/milandjuric_gradonacelnik

Uručeni ključevi za 94 izbegličke porodice u Veterniku, ĐURIĆ: Na teritoriji Novog Sada 599 porodica rešilo svoje stambeno pitanje

Vesti -

Danas u Veterniku uručeni ključevi novoizgrađenih stanova za 94 izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Od pročetka projekta 599 porodica rešilo svoje stambeno pitanje na teritoriji Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da je današnja dodela ključeva za 94 porodice u Veterniku korak bliže trajnom rešavanju stambenog pitanja izbeglih i prognanih lica iz ratom zahvaćenih područja koji danas žive na teritoriji Novog Sada.

-Izuzetno je važno učešće Novog Sada u regionalnom stambenom programu, jer kada imate svoj krov nad glavom to vam daje veliku životnu sigurnost. Ugovor, koji Grad Novi Sad ima sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, u okviru kojeg će biti stambeno biti zbrinute 94 porodice s kojima će Grad prvo zaključiti ugovore o zakupu na određeno vreme, do šest meseci, sa mogućnošću kupovine tih stanova- naglasio je Đurić i dodao da je ukupno 599 porodica rešilo svoje stambeno pitanje na teritoriji Grada.

-Prema analizama, ostalo je stambeno nezbrinuto 200 porodica u Novom Sadu. Grad Novi Sad je spreman da obezbedi i infrastrukturno opremi nove parcele kako bi se za ovaj preostali broj porodica rešilo stambeno pitanje ukoliko se obezbede nova sredstva za njihovu izgradnju.

U ime 94 korisnika, koji dobijaju svoje ključeve danas, obratila se Janja Ždrnja, koja je 1995. godine, kao 11-godišnja devojčica, izbegla sa porodicom iz Benkovca.

Milan Đurić
foto: Instagram/milandjuric_gradonacelnik

-Prvih nekoliko godina živeli smo u Gakovu, kod Sombora, ali smo 2000. godine odlučili da se preselimo u Novi Sad. Od tada smo ovde među dobrim ljudima koji su nas prihvatili. Danas imam sina od 20 godina i ćerku od 17 godina. U ime svih porodica, želim svima od srca da se zahvalim- rekla je Ždrnja.

Prisutnima se obradila i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, koja je navela da je Nemačka donirala 10 miliona evra za izgradnju stanova.

-Program im je omogućio mesto za život, za budućnost, za snove 94 porodice i njihovu decu. Ovaj program vratio je dostojanstvo za one koji su sve izgubili u ratu- kazala je ambasadorka.

Milan Đurić
foto: Instagram/milandjuric_gradonacelnik

Predaji ključeva prisustvovali su i Nikolo Bertolini, predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji, Sara Groen, zamenica šefa misije OEBS u Srbiji, Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije u Republici Srbiji, Stefani Krause, zamenik predstavnika Visokog komesara i Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track