SERGEJ ŠOJGU U PJONGJANGU: Da li Kina, Rusija i S. Koreja demonstriraju savezništvo planski? Kako na to gleda Vašington?
Foto: Kurir

SERGEJ ŠOJGU U PJONGJANGU: Da li Kina, Rusija i S. Koreja demonstriraju savezništvo planski? Kako na to gleda Vašington?

Vesti -

Ruska delegacija predvođena ministrom odbrane Sergejem Šojguom boravi u Severnoj Koreji, kako bi u Pjongjangu prisustvovali na vojnoj paradi povodom proslave 70. godišnjice završetka Korejskog rata. U Severnoj Koreji je i delegacija Kine. To je zapadnim analitičarima otvorilo mogućnost da u dugogodišnjim dobrim odnosima ovih država, ipak traže i mogućnosti za stvaranja nekih novih formi savezništva. Pitamo "Kakvih"?

Inače, Severna Koreja je bila jedna od retkih država koja je zvanično priznala dve separatističke oblasti Lugansk i Donjeck kada ih je Rusija anektirala. Prošle godine je Vladimir Putin uputio pismo svom kolegi Kimu Džong Unu gde je istakao da će se njihovi odnosi razvijati u skladu sa interesima obe države. Amerika je, inače, optužila Severnu Koreju da snabdeva Rusiju oružjem, ali su to negirali i Moskva i Pjongjang.

U međuvremenu, na ukrajniskom frontu i dalje bukti, a prema poslednjim informacijama, na zaporoškom frontu je otpočeo novi talas ukrajinske kontraofanzive.

U Usijanju analiziramo dešavanja na frontu, ali i u Pjongjangu. Pitamo: Kome se Rusija, Kina i Severna Koreja obraćaju otvorenom demonstracijom svog savezništva? Kako će na njihove poteze reagovati u Vašingtonu? Kakvo je stanje u rusko-ukrajinskom ratu 518. dana od početka sukoba?

Gosti Usijanja:

Duško Lopandić, stručnjak za međunarodne odnose i profesor evropskog prava i nekadašnji ambasador u Briselu Slobodan Dimitrijević, Srpsko-rusko bratstvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track