Srpska vojska nikad jača! Ovo su rekordna ulaganja u vojsku, sada dobijaju naoružanje i opremu vrednu 6,2 milijarde dinara
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Srpska vojska nikad jača! Ovo su rekordna ulaganja u vojsku, sada dobijaju naoružanje i opremu vrednu 6,2 milijarde dinara

Vesti -

Vest koju je saopštio ministar odbrane Miloš Vučević da će novo naoružanje i vojna oprema u vrednosti od 6,2 milijarde dinara biti isporučeni Vojsci Srbije, pozdravila je stručna javnost, ocenjujući da ulaganja u Vojsku Srbije nikada nisu bila veća.

-Danas je više preduzeća sa Ministarstvom odbrane, ali i međusobno, potpisalo ugovor u vrednosti od 9,7 milijardi dinura, od toga novo naoružanje i vojna oprema u vrednosti od 6,2 milijarde dinara biće isporučeno Vojsci Srbije. To je fantastičan rezultat, do pre nekoliko godina gotovo nezamisliv - saopštio je juče ministar Vučević.

On je naveo da će “naša namenska industrija pod preduzećem „Jugoimport SDPR“ pripremiti naoružanja i vojnu opremu za izvoz u vrednosti od 3,5 milijarde dinara, tako da pokazujemo i svoju konkurentnost i dobar trend na trećim tržištima, odnosno na međunarodnom tržištu.

- Time, naravno, povećavamo i učešće vojne namenske industrije u ukupnom bruto društvenom proizvodu Republike Srbije – rekao je ministar.

General Stupar: Možemo da budemo ponosni na našu namensku industriju

Srbija nikada nije imala veća ulaganja u vojsku i naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila, a general- major Milorad Stupar, bivši komandant 72. specijalne brigade, kaže za Dnevnik da je Srbija po strategiji odbrane takvog sistema koji se oslanja na sopstvene snage i sredstva.

- Uslovi zategnutih vojno-političkih odnosa, prelazak iz mono-polarizovanog u više polarizovani svet, ratovi u Ukrajini i Siriji, čine da danas na tržištu možete prodati sve od naoružanja što proizvedete. Možemo da budemo ponosni na našu namensku industriju koja proizvodi borbene sisteme koji su dobri, efikasni i veoma traženi na međunarodnom tržištu oružja. Pozdravljam opredeljenje da najpre treba da se opremi naša vojska, jer ranijih godina to nije bilo tako. Ranije smo pravili vojsku za NATO pakt, a ne kao sada za odbranu zemlje. Uz opremanje naše vojske, ruku pod ruku ide i povećanje ljudstva, jer se beleži značajno povećanje broja regruta za dobrovoljno služenje vojnog roka i to za oko 30 odsto – smatra general-major Stupar.

Po izgledu, opremljenosti i zaštiti naš vojnik je rame uz rame sa NATO vojskom

On ističe da možemo da se pohvalimo jer kupujemo sisteme za protivvazdušnu odbranu PASARS sa topom 40 mm “Bofors” i protivvazdušnim raketama tipa “Igla”, “Šilo”, “Mistral”, jer “time rešavamo zaštitu kopnene vojske od dronova kamikaza”.

- Jedna smo od retkih zemalja u svetu koja proizvodi svoj sistem protivvazdušne odbrane. Takođe, proizvodimo savremene borbene transportete, borbena i oklopna vozila, “Miloš”, “Lazar”, Mali Miloš”, a možemo da se pohvalimo i svestki priznatom haubicom “NORA” kalibra 155 mm. Posebno bih istakao kupoviinu nove streljačke puške, snajperske puške “Crno koplje”, novi teški mitraljez. Sve u svemu, zaključak je da je veliki napredak ostvaren kada je reč o kompletnom opremanju vojnika. Naš vojnik po izgledu, opremljenosti i zaštiti je rame uz rame sa NATO vojskom, a sve to proizvodi domaća industrija. Kupljena je i municija kako bi se postigla potpuna nezavisnost za čak 30 dana rata, kao i za gorivo, hranu, o čemu je ranije govorio vrhovni komandant, predsednik Aleksandar Vučić – istakao je general-major Stupar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track