Položen kamen temljac za Dečije odmaralište „Bogdan Milanović“ na Bešnjaji
Foto: Promo

Položen kamen temljac za Dečije odmaralište „Bogdan Milanović“ na Bešnjaji

Vesti -

Na planini Bešnjaja, koja se nalazi 17 kilometara od Kragujevca položen je kamen temeljac za izgradnju Dečijeg odmarališta „Bogdan Milanović“. Pored roditelja prerano preminulog Bogdana, polaganju kamena temeljca

prisustvovao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa sardnicima, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan i učenici osnovnih škola „Svetozar Marković“ i „Milutin i Draginja Todorović“.

Ideja se rodila pre skoro tri godine, ali je početku gradnje prethodio čitav niz pripremnih radnji i papiroloških procedura, s obzirom na to da se parcela nalazi na teritoriji grada Jagodine, što je dodatno usporavalo svaki korak. Slavoljub Milanović obezbedio je deo sredstva za izgradnju odmarališta, a grad Kragujevac se obavezao da izgradi objekat u skladu sa namenom, kao i saobraćajnicu do samog odmarališta koje će biti dostojno sećanja na Bogdana, ali dostojno i grada Kragujevca, a na radost sve kragujevačke dece i roditelja.

Lepšeg projekta i inicijative od ovog nije moglo da bude, da genereacije i generacije dece provode vreme u jednom zdravom okruženju, sa svojim vršnjacima i nastavncima, upravo ovde nadomak Kragujevca, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.

U ovaj projekat mi ulazimo zajednički, očekujem da će odnos uloženih sredstava biti podjednak, s tim što će grad Kragujevac obezbediti putnu infrastrukturu. Pored toga, potrudićemo se da u periodu dok se objekat gradi da ovde obezbedimo lokacije za gradska izletišta, mesta gde će moći svi Kragujevčani da dođu, da se odmore i druže sa decom i prijateljima. Želimo da probamao da smanjimo socijalnu distancu koja je nastala usled korone i u ovom prethodnim godinama, delom i zbog novih tehnologija ali i velikog pritiska usled karijernih obaveza, zbog čega imamo sve manje vremena za druženje. Bešnjaja će se razviti u jedno lepo odmarališe i izletište, na neki način postati kragujevački Zlatibor, naglasio je Dašić.

1 / 5 Foto: Promo

Odmaralište na Bešnjaji nekada je bilo jedno od omiljenih mesta za odmor ali je vremenom zbog devastacije prestalo sa radom, a potom i srušeno. Novo odmaralište na mestu starog prostiraće se na 1300 kvadrata, imaće prizemlje i dva sprata, 93 ležaja, kuhinju i trpezariju kapaciteta 300 obroka dnevno. Samo mi je želja da ostane njegovo ime, da dočekam da se dečica ovde zaigraju kao što smo se mi igrali pre 50 godina. Eto, to mi je želja i ništa više – poručio je Bogdanov otac Slavoljub Milanović.

Polaganju kamena temeljca prethodilo je polaganje vremenske kapsule u kojoj se nalaze ispisane želje učenika osnovnih škola „Svetozar Marković“ i „Milutin i Draginja Todorović“, a temelj je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop Šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije.

Inače, Bogdan Milanović je vrhunac svoje karijere ostvario u Americi kao programer. On je još kao srednjoškolac, nakon treće godine matematičkog smera Prve gimnazije otišao na usvaršavanje u Olimpiju.

Tokom doktorskih studija, počeo je samostalno da pravi sajtove, radio je za razne agencije i prestižne avio kompanije, nakon čega se osamostalio. Napravio je program koji je bio uvršten među deset u svetu. Bogdan Milanović rođen 1990. godine a preminuo je 3. januara 2019. godine na putu od Amerike do rodnog Kragujevca, od posledica kancera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track