MINISTAR PRIVREDE CVETKOVIĆ NA OKRUGLOM STOLU SA ŠVAJCARSKIM KOMPANIJAMA, EVO KOJE SU KLJUČNE PORUKE (FOTO)
Foto: Ministarstvo privrede

MINISTAR PRIVREDE CVETKOVIĆ NA OKRUGLOM STOLU SA ŠVAJCARSKIM KOMPANIJAMA, EVO KOJE SU KLJUČNE PORUKE (FOTO)

Vesti -

Ministar privrede Slobodan Cvetković učestvovao je danas na Okruglom stolu sa švajcarskom poslovnom zajednicom, koji je održan u Beogradu u organizaciji Ambasade Švajcarske u Beogradu i Švajcarsko-srpske privredne komore. Ministar Cvetković je, na samom početku, istakao značaj prisustva švajcarskih kompanija koja posluju u Srbiji.

-Danas su ovde prisutne neke od najistaknutijih švajcarskih kompanija, koje čine jedan deo privrednog sistema Srbije, dokazujući time da smo uspeli da stvorimo održiv poslovni ambijent kako za strane investicije, tako i za domaće ideje- rekao je ministar Cvetković.

-Kao ministar privrede, imam duboku dužnost da promovišem ekonomski rast, da otvaramo nova radna mesta i obezbeđujemo prosperitet naših građana. Imajući na umu ovu odgovornost, krenuli smo na put reformi kako bismo stvorili okruženje pogodno za poslovanje pojednostavljivanjem propisa, smanjenjem administrativnih opterećenja i poboljšanjem ukupne investicione klime- naglasio je ministar Cvetković i dodao da je Republika Srbija napravila izuzetne korake ka ekonomskom razvoju i stabilnosti.

Slobodan Cvetković
foto: Ministarstvo privrede

Ambasador Švajcarske Konfederacije Urs Šmid, između ostalog ukazao je, da su prilivi, za period od 2010. godine zaključno sa prvim kvartalom 2023. godine, po osnovu ulaganja švajcarskih rezidenata u Republiku Srbiju iznosili oko 2,15 milijarde evra, čime je Švajcarska dospela na 6. mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju u navedenom periodu.

-Srbija je danas jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, finansijski i ekonomski stabilna zemlja, u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto i konstantno se smanjuje- istakao je ministar Cvetković.

-Privrede naših zemalja su sve bliže i trgovinski i investiciono. Srpske kompanije su u Švajcarsku izvezle oko 140 miliona evra, a prostora za unapređenje ima dosta, posebno u oblasti prehrambene industrije i IT-a. Švajcarska je, sa svojom globalnom reputacijom izvrsnosti u oblasti finansija, tehnologije i inovacija, prirodni partner za Srbiju i tradicionalno postoji dobra poslovna saradnja sa prijateljskim vezama, kao i želja za unapređenjem ekonomske saradnje- rekao je ministar Cvetković.

Ministar Cvetković je istakao da smo u Srbiji svedoci značajnog rasta u različitim industrijama, uključujući IT, poljoprivredu, obnovljivu energiju i proizvodnju.

Slobodan Cvetković
foto: Ministarstvo privrede

-Švajcarske kompanije, poznate po svom velikom inovativnom duhu i kvalitetu, dobro su pozicionirane da istraže mogućnosti u ovim sektorima. Slično tome, srpska preduzeća mogu da uče iz švajcarske ekspertize i resursa- naglasio je ministar Cvetković.

-Mi imamo veliku srpsku dijasporu u Švajcarskoj i oni dodaju još veću vrednost saradnji naše dve zemlje, pokazujući jedinstvo u zalaganju da švajcarski partneri povećaju investicije u našoj zemlji- dodao je ministar.

Slobodan Cvetković
foto: Ministarstvo privrede

-Spremni smo da podržimo švajcarske investitore u realizaciji njihovih poslovnih namera, kako u procesu realizacije njihovih investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora. Ministarstvo privrede predstavlja pouzdanog partnera i uveren sam da će odlična bilateralna saradnja Srbije i Švajcarske biti nastavljena i osnažena na svim nivoima- zaključio je Cvetković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track