SARADNJA SA SVETSKOM VELESILOM: Vučević još kao gradonačelnik radio na jačanju saradnje sa Kinom
Foto: Printscreen/Instagram

SARADNJA SA SVETSKOM VELESILOM: Vučević još kao gradonačelnik radio na jačanju saradnje sa Kinom

Vesti -

Narodna Republika Kina predstavlja danas svakako jednog od ključnih igrača na svetskoj geopolitičkoj sceni i jednu od vodećih svetskih ekonomija. Za Srbiju je zbog toga iznimno važno da održava dobre veze sa Kinom. One se često, s punim pravom, podvode pod sintagmu čelično prijateljstvo. One su oličene i u veoma bliskim odnosima između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đipinga, jednog od vodećih svetskih lidera u ovom trenutku. Srbiju posećuje značajan broj kineskih turista, a mnoge značajne kineske investicije diljem Srbije pokazuju i da postoje ozbiljni kineski interesi i u našoj zemlji, kao i naravno, celom regionu.

Kinesko-srpske veze

Svakako najbolja podrška ovakvoj politici jačanja srpsko—kineksih veza jeste svestrana delatnost ministra odbrane i potpredsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića. On je, setimo se, više puta bio, ne samo kao visoki državni zvaničnik, nego i kao predstavnik Srpske napredne stranke, čiji je i predsednik, prisutan i aktivan u brojnim susretima sa najvišim zvaničnicima Komunističke partije Kine i same države, kao i brojnih kineskih delegacija i tela koji su posećivali našu zemlju. Uvek je isticao upravo bliske odnose dve zemlje i kinesku podršku teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije i borbi za očuvanje Kosova i Metohije. Istovremeno, Vučević je iznosio i srpski principijelni stav o poštovanju jedne Kine i podršku Srbije kineskoj politici u vezi sa pitanjem Tajvana.

Jačanje Vojske Srbije novim naoružanjem

Kao ministar odbrane Miloš Vučević je sproveo veliku i sveobuhvatnu modernizaciju srpske vojske, brižljivo se vodeći državnom politikom vojne neutralnosti i saradnje sa svima. U vezi sa saradnjom sa Kinom nedavno je isporučen i protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa FK-3, kao i kineske bespilotne letelice Ch-95 i Ch-92A. Prema rečima samog Vučevića, ovom kineskom isporukom Vojska Srbije značajno jača i stiče sposobnosti koje do sada nije imala. U intervjuu za kineski Global Times ministar Vučević je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve zemlje u oblasti odbrane i istakao da se nada daljem jačanju kinesko- srpskih odnosa.

dron
foto: Ministarstvo Odbrane

Još kao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je održavao bliske veze sa Kinom, a sa Gradom Ningboom je potpisan Memorandum o razumevanju 2015. godine. Kao ministar odbrane i potpredsednik Vlade, nastavlja negovanje ovih, za celu zemlju, iznimno važnih odnosa.

Boris Stojkovski
foto: KCNS

Boris Stojkovski, profesor istorije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track