ANALIZA PSIHOLOGA: Kako je slovački pisac i pacifista u 72. godini postao atentator na premijera
Foto: Printscreen Facebook

ANALIZA PSIHOLOGA: Kako je slovački pisac i pacifista u 72. godini postao atentator na premijera

Planeta -

Zašto je Juraj Cintula (71) pesnik, pisac i pacifista potegao oružje u pokušaju da ubije Roberta Fica (59) nije potpuno jasno ni tri dana nakon što je on u slovačkog premijera ispalio pet metaka! Sam Cintula je nakon hapšenja izjavio da je pucao "jer se nije slagao sa politikom vlade Roberta Fica", ali se postavlja pitanje kako je Cintula od pesnika, pisca i pacifiste postao atentator.

Odgovor na ovo pitanje pokušali su da daju psiholog i ekspert za ekstremizam u razgovoru za češki dnevnik "Blesk".

Juraj Cintula je bio u paktu sa paravojnom grupom Slovački vojnici (SB), koja ima nekoliko stotina članova, ali on sam je bio protivnik nasilja.

"Slovački borci se ne pripremaju za napad već za odbranu. Ako vam neko kaže da oni idu u rat nemojte mu verovati. Njihov primarni cilj je zaštita zemlje, tradicije i kulture. Oni su patriote. Verujem u ove mlade momke i devojke i javno ih podržavam" napisao je Cintula na "Fejsbuku" u januaru 2016.

Okretanje ka Rusiji

Organizacija koja jedva da je imala oko 300 pripadnika i koja se jako trudila da ne bude ekstremistička je raspuštena 2022.

"Od samog početka oni su podržavali tradiciju slovačke države. Njihov lider je trenirao borbene veštine sa Kozacima u Rusiji i sarađivali su sa Noćnim vukovima. Njihov lider se predstavljao kao slovački Sloven", kaže Miroslav Mareš, ekspert za ekstremizam.

Bivši pacifista

Saradnja Slovačkih boraca sa ruskim Noćnim vukovima je predstavljala izazov za slovačke vlasti. Oni su posedovali oružje i formirali su alternativnu strukturu vlasti. Činjenica da ih je Juraj podržao je začuđujuća imajući u vidu to da je on bio jedan od osnivača Pokreta protiv nasilja. Slovački ministar odbrane Robert Kalinak je izjavio da je Juraj Cintula bio pacifista koji se radikalizovao u poslednjih osam godina.

Robert Fico, Atentat, Juraj Cintula
foto: Radovan Stoklasa Reuters

"Izgleda da je napadač postao deo alternativne scene. Činjenica da je on kratko bio u kontaktu sa tom organizacijom me ne iznenađuje", dodaje Mareš.

Da li ga je strah gurao napred?

Bez detaljnog pregleda stučnjaka može se samo spakulisati o tome koji su bili motivi napadača. Klinički psiholog Jan Kulhanek samo pretpostavlja da je napadača strah gurao napred u zločin.

"Strah, poput rata, kada se osoba oseća bespomoćno jer ne može ništa da promeni. Teško je reći šta može da navede čoveka da izvrši napad i uzme oružje", navodi psiholog.

Robert Fico
foto: youtube/RTV Prievidza

Reči utehe predsednice

"Mi smo jedna zemlja, jedna nacija i zajedno sa nacionalnim manjinama mi formiramo humanu zajednicu", rekla je Zuzana Čaputova, predsednica Slovačke i dodala:

"Na kraju, želimo da ohrabrimo svakoga da zauzme odgovoran pristup. Moramo izaći iz kruga nasilja i da okrivljujemo jedni druge. Ono što se dogodilo je individualni akt, ali napeta atmosfera mržnje je naše kolektivno delo".

Predsednica je apelovala na političare da se kontorlišu:

"Ono o čemu razmiljemo to smo mi, a sada mormao da budemo bolji ljudi", zaključila je ona.

Kuir.rs/Blesk/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja