DS: Zakazati posebnu sednicu URS: DS krije svoje probleme

DS: Zakazati posebnu sednicu URS: DS krije svoje probleme

Vesti -
Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je da traži da bude zakazana sednica na kojoj će Dačić i Dinkić, odgovarati na poslanička pitanja vezana za lošu ekonomsku i socijalnu situaciju

BEOGRAD- Demokratska stranka danas je zatražila zakazivanje posebne, vanredne sednice parlamenta na kojoj bi bilo reči o, kako tvrde, izuzetno lošoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, dok URS smatra da tim zahtevom demokrate pokušavaju da sakriju svoje strančke probleme.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je novinarima u parlamentu da ta stranka traži da bude zakazana sednica na kojoj će premijer Ivica Dačić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ali i ostali ministri odgovarati na poslanička pitanja vezana za lošu ekonomsku i socijalnu situaciju, nezaposlenost i pad životnog standarda.

Stefanović je izrazio nadu da će ta sednica biti zakazana što pre kako bi poslanici mogli da postave adekvatna pitanja i ponude rešenja koje vlada treba da sprovede da bi "građani izašli iz teške ekonomske situacije i imali kvalitetan život".

"Ova tema dolazi u pravom momentu i najviše tišti građane i zato treba da dobije primarno mesto", rekao je on, dodavši da se DS konsultovala s poslodavcima, sindikatima, predstavnicima malih i srednjih preduzeća, odnosno sa svima koji su "ugroženi neaktivnim delovanjem vlade ili njenim delovanjem u pogrešnom smeru".

Stefanović je pozvao vladu da ne donosi mere koje se "menjaju iz časa u čas", koje zavise od "arbitrarnog odnosa prema njihovoj ekonomskoj viziji i eksperimentima uživo Mlađana Dinkića".

"Mislimo da naši građani zaslužuju mnogo više od toga", rekao je on, navodeći da je aktuelna vlast imala veoma loše poteze u ekonomskoj i socijalnoj sferi.

On je dodao da su neke od grešaka koje je aktuelna vlada napravila postavljanje nerealnog budžeta, partijsko zapošljavanje, loši potezi u poreskoj politici i u poljoprivredi. Šef poslanika Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić je ocenio taj zahtev kao pokušaj prikrivanja stranačkih problema među demokratama, istakavši da je DS stranka koja ima ozbiljne unutrašnje probleme, ali i da niko ne spori da je ekonomska situacija u zemlji vrlo teška.

Aktuelna vlada, dodao je Ilić, čini realne napore da se ta situacija popravi, a pokazatelji o industrijskom rastu i rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine zaista ohrabruju, "što je najava da Srbija izlazi iz vrlo teške situacije u kojoj je dugi niz godina" "Demokratska stranka treba, pre svega, da se bavi sopstvenim problemima, a ne da ih gura pod tepih. Ne želim sada da se podsećam ni Razvojne banke, ni Fonda za razvoj, ni čitavog niza problema koji su napravili u ovom društvu", naveo je on.

Ilić smatra i da je najlakše stajati sa strane i kritikovati, ali misli da ta kritika nema nikakvog osnova.

On je dodao i da nema ništa protiv održavanja sednice o ekonomskoj situaciji, kao i da je spremljen paket fiskalnih zakona kojima će se rasteretiti privreda za dodatnih 27 milijardi dinara, što je ohrabrujuće.

Ilić je istakao i da je od svih problema koje ima Srbija najteže rešiti ekonomske, jer srpska privreda propada više od dve decenije, ali prvi potezi vlade zaista ohrabruju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track