POČASNA STRAŽA: Beograđani oduševljeni egzercirom gardista!

Tradicija duga dva veka

POČASNA STRAŽA: Beograđani oduševljeni egzercirom gardista!

Beograd -
Na glavnom ulazu u zgradu Predsedništva, od 28. juna svakoga dana od 8 do 18 sati pripadnici Garde su na straži, a posebnu pažnju privlače smene tokom kojih gardisti demonstriraju vrhunsku uvežbanost
1 / 8

BEOGRAD - Pripadnici Garde Vojske Srbije, ispred zgrade Predsedništva daju počasnu stražu nastavljajući time tradiciju srpskih gardijskih jedinica dugu skoro dva veka.Na glavnom ulazu u zgradu Predsedništva, od 28. juna 2013. svakoga dana, od 8 do 18 sati pripadnici Garde su na počasnoj straži, a posebnu pažnju privlače smene tokom kojih gardisti demonstriraju vrhunsku uvežbanost.Brojne medijske ekipe danas su prisustvovali smeni gardista posle koje je komandant Grade brigadni general Milomir Todorović rekao da počasna grada predstavlja specifičan ceremonijalni izraz samosvesti o državi, njenim institucijama i vojsci. Todorović je rekao novinarima i da počasna straža oličava ospososbljenost snagu i veštinu vojske koja stoji ispred državnih zdanja čuva ih i štiti.Prema njegovim rečima, uloga počasne straže je da pokaže dignitet institucije predsednika Srbije i zdanja ispred koga se nalazi a u kome se donose najvažnije državne odluke. Todorović navodi i da gardisti na počasnoj straži svojom pojavom i ponašanjem oličavaju čvrstinu, poverenje u vojsku i simbolizuju da je vojska oslonac u odbrani zemlje.

Među gardistima koji su danas izvršili primopredaju dužnosti bila je razvodnik Sonja Mitić koja je u Gardi skoro tri godine. Za vojni poziv se, kako kaže opredelilila jer se to u njuenoj porodici uvek cenilo i poštovalo, a posebno Garda. U gardijskom bataljonu je 15 devojaka - jedan oficiri i 14 profesionalnih vojnika, a Mitić kaže da je lepo i časno radi u Gardi i da sami tim nije ni teško.Prva gardijska jedinica u Srbiji formirana je na osnovu naredbe knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu.Od prve grupe mladića za Knjaževu Gardu, njih 73 formirana je jedna pešadijska četa, a već prvoga dana svi kadeti bili su upisani i u gardijsku školu.Osam godina kasnije, 12. maja 1838. godine, osnivanje Garde ozakonjeno je donošenjem Ukaza od strane kneza Miloša.Garda je tada prvi put primila zvanično vojno obeležje, i taj datum će od toga dana biti zlatnom srmom izvezen na trobojnoj lenti na vrhu koplja gardijske zastave.Garda je 1883. godine preformirana i preimenovana u Kraljevu Gardu. Od toga vremena, pa sve do današnjih dana komandant Garde je i ađutant šefa države.U Prvom svetskom ratu pripadnici Garde prošli su sve važnije bitke ali i nedaće srpske vojske i doprineli njenom pobedonosnom jurišu, od Solunskog fronta do slobodne otadzbine. Ostaće zauvek zapamćeno da su, u zimu 1915. i 1916. godine, prilikom povlačenja prema Grčkoj, srpski gardisti svog ostarelog i obolelog kralja Petra na rukama preneli preko zaleđenih albanskih planina.

U toku i posle završetka Drugog svetskog rata, jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske. Od Pratećeg bataljona 1. novembra 1944. godine formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije, da bi 1. novembra 1994. godine formirana Gardijska brigada.Za doprinos jačanju ugleda i odbrambenih sposobnosti zemlje Gardijska brigada je dobila četiri ordena i brojna druga odlikovanja i priznanja.U sklopu sprovođenja reformskih procesa krajem novembra 2006. godine preformirana je u Gardu Vojske Srbije.Namenjena je za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima.Za potrebe Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije Garda obavlja poslove iz delokruga rada vojne policije i zadatke iz domena logističkog obezbeđenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track