BEOGRAD: Zbog buke protiv komšija 12 prijava dnevno!

Niko ne poštuje vreme odmora

BEOGRAD: Zbog buke protiv komšija 12 prijava dnevno!

Beograd -
Kazna za stanara koji pravi buku je 2.500 dinara, a isti iznos kazne plaća se i ako stanar svojim stvarima narušava izgled zgrade, prlja zajedničke delove zgrade ili na neprikladan način čuva životinje

BEOGRAD - Patrole Komunalne policije od početka godine intervenisale su čak 3.525 puta zbog prijava stanara na bučne komšije. Mnogo sugrađana ne poštuje odrede propisane odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama, pa remete mir od 13 do 17 i od 22 do 5 sati nepoštujući vreme odmora.

Kako izgleda život u soliterima kada pojedini stanari ne poštuju propise, dobro je poznato većini. Buđenje uz zvuke burgije nedeljom ujutro ili nemogućnost spavanja zbog glasne muzike koja dolazi iz susednog stana samo su neke od čestih situacija s kojima se susreću stanari. Svako čiji komšija bezobzirno pravi buku u vreme odmora ima pravo da ga prijavi komunalnoj policiji.

- Ovu vrstu kontrole vršimo kako po službenoj dužnosti, tako i po prijavama građana, a najčešći problem je buka iz susednog stana. Fizičko lice koje prekrši propise kućnog reda kažnjava se novčanom kaznom na licu mesta, kažu u Komunalnoj policiji.

Kazna za stanara koji pravi buku je 2.500 dinara, a isti iznos kazne plaća se i ako stanar svojim stvarima narušava izgled zgrade, prlja zajedničke delove zgrade ili na neprikladan način čuva životinje. Stanari su dužni da održavaju čistoću u ulazima, stepeništima, zajedničkim prostorijama i dvorištu zgrade i da obezbede nesmetan i slobodan prolaz kroz ove prostorije i dvorište.

- Odlukom je određeno da je pri korišćenju stana i zajedničkih prostorija u zgradi zabranjeno vikom, bukom, trčanjem, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima ometati druge stanare u mirnom korišćenju stana. Korišćenje raznih mašina i uređaja, muzičkih aparata, radio i televizijskog prijemnika, kao i sviranje i pevanje u stanu, odnosno zgradi, dozvoljeno je samo do sobne jačine zvuka. U vreme odmora stanari moraju da se ponašaju na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi, kažu u Komunalnoj policiji.

Najavite žurku ili radove

Vlasnici stanova u višespratnicama svesni su da ne žive sami i da moraju da paze na neke stvari ali, kako navode, osećaju potrebu da se nekad opuste uz glasniju muziku i grabe kada su kod kuće da poprave nešto.

„Naša zgrada ima osam spratova i razumem da svako ima svoj život. Dogovorom se može sve postići pa neka ova mladež bar kaže da će slaviti rođendan ili pozvati društvo pa će im se oprostiti buka“, kaže Milan Cvetković, vlasnik stana u centru grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track