Otkrivena spomen-ploča majoru Dragutinu Gavriloviću
Foto: Tanjug

Vojniku odana počast

Otkrivena spomen-ploča majoru Dragutinu Gavriloviću

Beograd -
Ploču su otkrili potpredsednik Glavnog odbora SNS i predsednik Gradskog odbora Beograda Nebojša Stefanović i član Glavnog odbora SNS, glumac Tihomir Arsić
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Beogradu je danas otkrivena spomen ploča majoru Dragutinu Gavriloviću na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa.

Spomen ploču otkrili su potpredsednik Glavnog odbora SNS i predsednik Gradskog odbora Beograda Nebojša Stefanović i član Glavnog odbora SNS, glumac Tihomir Arsić.

"U Srbiji se danas nažalost skoro zaboravilo herojstvo majora Gavrilović, a ovaj deo Beograda, ova ulica i raskrsnica nose očigledno jedan veliki naboj i istoriju koju je teško opisati u nekoliko reči, već to morate da osetite", rekao je on.Stefanović je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli da se spome ploča ponovo postav, "da imamo jedan veličanstveni spomenik zahvalnosti čoveku kome moramo da budemo zahvalni"."U našem narodu herojstvo majora Gavrilovića je jednako onom kakvo osećaju Grci kada govore o herojima Spartancima i Termopilskom klancu - o jednom malom broju ljudi koji se suprotstavili mnogo puta nadmoćnijem neprijaterlju da pokažu koliko vole svoju otadžbinu", rekao je on.Stefanović je istakao da je u teškim vremenima "kada je državu i narod potrebano odbraniti i pre svega održati radom i mudrošću, neohodno da otadžbina ne zaboravi da se seti svoga heroja, ali i svih svojih heroja koji su u ratovima branili i ovaj grad i svoju zemlju".Prema njegovim rečima, to su stvari kojih moramo da se podsetimo da se više nikada ne bi ponovile drugim junacima i herojima."Mi danas odajemo poštu ovom veliku čoveku, ali i mnogima drugima kojima ćemo vrati čast, dostojanstvo, slavu i poštovanje - ovim odajemo poštu čitavom svom narodu", rekao je Stefanović.On se zahvalio građanima koji su došli na otkrivanje spomen ploče poručivši im da neguju ovo kao simbol Srbije i kao simbol naših ljudi. "Srbija mora da ide napred i nadam se da u budućnosti nikada više neće zaboravljati svoje heroje", rekao je Stefanović, koji je i predsedenik srpsko parlamenta.Član SNS, glumac Tihomir Arsić, istakao je da spomen ploča majoru Gavriloviću ne govori samo o njemu i njegovi vojnicma, već o svim sinovima Srbije koji su za nju ratovali od 1912. do 1918.godine."Stojimo pred bronzanom knjigom predaka koja ovde ponovo stoji zahvaljijući i razumevanju Stefanoviću i gradskom odboru SNS", rekao je on, ukazavši na neophodnost očuvanja tog, ali i drugih spomenika srpskim junacima.Arsić je istakao i da je to molba i mladim momcima iz komšiluka "kojima ostaljam u amanet da Srbiju naprave boljom od one koju smo mi sačekali i nasledili - da naprave Srbiju koju ne zaboravlja, a tu smo desciplinu mi Srbi kroz istoriju usavršili".On je izrazio uverenje da će do toga i doći. "Sada hvala bogu imamo i državu koja hoće da se seti onoga što je dugi niz godina bacano pod tepih".

Glumac Tihomir Arsić podsetio je na važnost lika i dela majora Dragutina Gavrilovića koji je ostao zapamćen po govoru koji je održao braniocima neposredno pred juriš u kome je i sam teško ranjen. Spomen ploča postavljena je na uglu Ulice cara Uroša i Mike Alasa u Beogradu gde je 7. oktobra 1915. godine major Gavrilović održao govor vojsci, a održan je i pomen majoru i svim braniocima srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Spomen obeležje prvi put je postavljeno 1995. godine, ali je ubrzo uništeno, što se desilo i prošle godine na isti datum (7. oktobar) kada je na inicijativu glumca Arsića obnovljen.

Podsetimo, u toku borbi za odbranu Beograda 6-7. oktobra 1915. godine, Austrija je forsirala Dunav i iskrcala se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10 kadrovskog puka kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović. Austrijske jedinice utvrdile su se iza železničkog nasipa na samoj obali. Žestoko dejstvo austrijske artiljerije pretvorilo je srpske položaje u Banatskoj ulici u hrpu ruševina, ali su hrabri branioci i dalje pružali otpor.

Neprijatelju se nikako nije smelo dozvoliti da utvrdi mostobran. Prvo je u napad krenuo žandarmerijski odred koji uprkos teškim gubicima nije uspeo da potisne neprijatelja. Jedino rešenje bilo je da sve raspoložive srpske jedinice na ovom sektoru fronta izvrše opšti kontranapad.Oko 14.30 major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom „Jasenicom“ izdao sledeću zapovest:

“ Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, mora da bude svetao.Vojnici! Junaci!Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track