ADA HUJA: Pronađen brod sa koga su Austrougari ispalili prve hice na Beograd!

100 godina od Prvog svetskog rata

ADA HUJA: Pronađen brod sa koga su Austrougari ispalili prve hice na Beograd!

Beograd -
Brod Bodrog storičari su nedavno na obali Dunava kod Ade Huje otkrili 109 godina star austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat

BEOGRAD - Austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat, istoričari su nedavno otkrili na obali Dunava kod Ade Huje.

Taj brod je bio ratni plen, tri puta potapan i vađen iz Dunava i Save, a danas služi kao pristan na Adi huji.Istoričari su nedavno na obali Dunava kod Ade Huje otkrili 109 godina star austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat.

Dr Ratomir Milikić sa Instituta za savremenu istoriju kaže da je u noći 28. jula 1914. godine u 11 sati uveče, nekoliko sati posle objave rata, upravo sa tog broda ispaljena prva granata na Beograd.

Austrougarska oklopna topovnjača Bodrog naredbu za napad čekala je usidrena u Zemunu. Posle objave rata doplovila je do ušća Save u Dunav i odatle počela napad na Beograd.

Ispalio je prve granate na Beograd u prvom svetskom ratu, bio ratni plen, menjao ime i države, tri puta potapan i vađen iz Dunava i Save, a danas zarđao i razoružan služi kao pristan na Adi huji.

Taj brod koji se našao na čelu mašinerije velikog rata skončao je uz obalu srpske prestonice koju je uzalud pokušavao da osvoji na početku rata, ali i u još strašnijem napadu na Beograd 1915. godine. Brod je potopljen 1918, dve godine kasnije izvađen, preuređen i pod imenom Sava uvršten u mornaricu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U aprilskom ratu, da ne bi pao neprijatelju u ruke, potopljen je 12. aprila 1941, kod Zemuna. Ustaše ga izvlače iz reke 1942. godine.Godine 1944. brod ponovo ide na dno, ovoga puta reke Save.

Ustaše su ga potopile kod Slavonskog Broda. Izvađen je 1952. godine, remontovan i još jednom uvršten u rečnu flotilu nove države. Iz vojne upotrebe povučen je 1959. godine i do danas uglavnom je služio kao ploveći pristan na Savi i Dunavu.

Ministarstvo kulture 2005. godine proglasilo ga je kulturnim dobrom i stavilo pod zaštitu. Međutim, kada je pre nekoliko godina premesšten sa obale Dunava kod Novog Sada uopšte se nije znalo gde se usidrio ovaj zakonom zaštićeni brod. U mulju i žabokrečini kod Ade Huje pronašli su ga istoričari iz Instituta za savremenu istoriju i predložili da se pretvori u ploveći muzej.

http://www.youtube.com/watch?v=DZKpqq7YK2s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja