MINISTAR: Nadzor u OŠ Marko Orešković od ponedeljka
Foto: Kurir

Stiže inspekcija

MINISTAR: Nadzor u OŠ Marko Orešković od ponedeljka

Beograd -
Za novog direktora te škole izabran je profesor istorije Vladimir Vučković koji je pravosnažno osuđen zbog tri slučaja zlostavljanja dece. Terao učenike da udaraju glavom u zid i međusobno se udaraju glavama

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović rekao je danas da će to Ministarstvo u ponedeljak poslati inspekciju koja će obaviti nadzor nad radom školskog odbora Osnovne škole "Marko Orešković" u Beogradu kako bi se ispitalo imenovanje novog direktora.

Prema pisanju medija, za novog direktora te škole izabran je profesor istorije Vladimir Vučković koji je pravosnažno osuđen zbog tri slučaja zlostavljanja dece. Vučković je 2011. godine osuđen na jednu godinu i osam meseci uz proveru od pet godina, jer terao učenike da udaraju glavom u zid i međusobno da se udaraju glavama, kao i zbog krivičnog dela neosnovanog dobijanja kredita.

Ministar je kazao da je za taj slučaj saznao iz medija i objasnio da Ministarstvo prosvete ne učestvuje u imenovanju direktora osnovnih škola, već da je to u nadležnosti lokalnih samouprava koje formiraju školski odbor koji bira direktora. "Ono što Ministarstvo može da uradi i što će sigurno već u ponedeljak uraditi, je da će uraditi nadzor nad školskim odbor i radom škole," najavio je Jovanović.

Upitan o maloj maturi, on je kazao da je organizacija testa daleko odmakla, kako bi se obezbedila sigurnost prilikom polaganja i izbegli mogući problemi. Prema njegovim rečima, osmaci će polagati samo srpski i matmatiku, i neće morati "dodatno da uče", već će na testu pokazati šta su naučili tokom školske godine. Jovanović je rekao i da neće biti smenjeni pomoćnici ministra koji su bili na tim funkcijama u trenutku kada je došlo do propusta u organizovanju male mature, jer su oni regularno birani na konkursu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track