EPIDEMIOLOZI: U kuhinji OŠ Drinke Pavlović nije pronađena salmonela!
Foto: Beta

Od 30 učenika kod 11 dokazano trovanje

EPIDEMIOLOZI: U kuhinji OŠ Drinke Pavlović nije pronađena salmonela!

Beograd -
Ekipa Zavoda je, u saradnji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom i Republičkom veterinarskom inspekcijom u brisevima radnih površina koji su tad uzeti u školskoj kuhinji nije pronađena salmonela

BEOGRAD- Posle pojave salmoneloze kod 11 učenika beogradske Osnovne škole "Drinka Pavlović", epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje nisu u školskoj kuhinji našli zdravstveno neispravne namirnice, niti su u radu osoblja utvrdili odstupanja od higijenskih mera.

- Ekipa Zavoda je, u saradnji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom i Republičkom veterinarskom inspekcijom, izašla na teren 20. novembra i u brisevima radnih površina koji su tad uzeti u školskoj kuhinji nije nađena salmonela - rekla je rukovodilac Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Zavodu dr Nevenka Pavlović.

Ističući da su ispravni i svi uzorci namirnica koji su uzeti tog dana, ona je dodala da zasad još nema konačnog i potpuno sigurnog zaključka da salmonela nije potekla iz školske kuhinje, jer su se đaci sa stomačnim tegobama javljali lekaru između 14. i 21. novembra, dok je kontrola obavljena 20. novembra.

Dr Pavlović je rekla da se, prema podacima koje su dobili od pedijatara u Domu zdravlja "Stari grad", direktora "Drinke Pavlović" i roditelja, tridesetoro učenika prvog i drugog razreda ove škole žalilo na stomačne tegobe. Kod njih 11 je dokazano prisustvo salmonele u stolici.

U kliničkoj slici obolelih učenika dominirale su povišena telesna temperatura (39 stepeni Celzijusa), učestale kašaste stolice, mučnina, povraćanje i malaksalost.

- Predloženo je da uzorke stolice u Zavod donese i jedan procenat dece koja nisu imala nikakve stomačne tegobe, a hrane se u školi i te analize još nisu gotove - rekla je ona i podsetila da se u školskoj kuhinji OŠ "Drinka Pavlović" svakodnevno priprema oko 700 obroka (po 350 za ručak i užinu) za oko 400 učenika.

Dr Pavlović je istakla da se konačni izveštaj o epidemiji salmoneloze u ovoj školi može očekivati u nekoliko narednih dana, kad se završe analize svih uzetih uzoraka.

Za prethodnu epidemiju, u kojoj je krajem prošlog meseca obolelo 259 učenika u nekoliko osnovnih škola u Beogradu, epidemiolozi Zavoda su utvrdili da je bila izazvana stafilokoknim enterotoksinima, nađenim u špagetama bolonjeze i kuvanim špagetama koje su pripremljene u restoranu "Zlatna varoš".

Utvrđeno je da su svi oboleli jeli hranu posluženu na ručku 30. oktobra, u okviru produženog boravka učenika.

Stafilokokni enterotoksini i salmonele su najčešći uzročnici trovanja hranom.

Povodom najnovijeg slučaja zaraze, stručnjaci Zavoda podsećaju da salmoneloze pripadaju grupi bolesti uzrokovanih zagađenom hranom. Simptomi bolesti se javljaju od šest do 72 sata nakon inkubacije.

Tegobe traju nekoliko dana (obično dva do pet), a ponekad i mnogo duže zavisno od imuniteta osobe i tipa salmonela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track