Poništen konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije!
Foto: Nebojša Mandić

U narednih 10 dana izmena i dopuna statuta

Poništen konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije!

Beograd -
Poštujući integritet svih kandidata i ugled Narodne biblioteke Srbije, upravni odbor smatra da je poništavanje konkursa najcelishodniji postupak za sve zainteresovane strane

BEOGRAD - Konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije je poništen, odlučio je danas Upravni odbor Narodne bibilioteke.

Upravni odbor je odluku doneo zbog, kako navode, proceduralnih nedoslednosti u njegovom sprovođenju, kao i naknadnog uvida u pravni status organizacionih jednica ustanova kulture iz kojih dolaze neki od kandidata.

"Poštujući integritet svih kandidata i ugled NBS, Upravni odbor smatra da je poništavanje konkursa najcelishodniji postupak za sve zainteresovane strane", navodi se u saopštenju upravnog odbora.

Upravni odbor je odlučio da zbog ograničavajućih odredbi Statuta NBS, koje su dovele do ovih nejasnoća u tumačenju, u saradnji sa kolektivom i pravnom službom NBS u narednih deset dana izmeni i dopuni Statut Narodne biblioteke Srbije.

Na konkurs za upravnika NBS prijavilo se pet kandidata ali su samo dvoje - Mirko S. Marković i Jasmina Ninkov - ispunjavali uslove konkursa i imali kompletnu dokumentaciju.Na konkurs su se prijavili dr Nevena Tomić, koja je rukovodilac biblioteke Doma kulture Studentski grad, savetnik bibliotekar u Biblioteci grada Beograda Mirko S. Marković, sadašnja direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Sokobanji Mirjana Jovanović i mr Snežana Nenezić koja je bila pomoćnik direktora biblioteke u Kruševcu.

Uvidom u dokumentaciju zaključeno je da dr Nevena Tomić ne ispunjava uslove konkursa, jer biblioteka u okviru Doma kulture Studentski grad nema status pravnog lica, Jovanović nije priložila jedan od osnovnih dokumenata, a to je plan rada Nacionalne biblioteke od 2014. do 2018. godine, dok je Nenezić obavljala samo dužnosti pomoćnika direktora biblioteke u Kruševcu, a nije bila na rukovodećem položaju.

Prema Statutu NBS traženo je iskustvo od 10 godina radnog staža, od čega najmanje četiri na poslovima rukovođenja ustanovama u oblasti kulture, što su kandidati dokumentovali kopijama radnih knjižica.

Marković je bio rukovodilac u biblioteci "Đorđe Jovanović" u dva mandata i ima 21 godinu radnog iskustva, dok Ninkov ima 22 godine radnog iskustva, preko šest godina bila je rukovodilac biblioteke "Milutin Bojić" i oko četiri i po godine direktor Biblioteke grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track