POGLEDAJTE FILM U BOJI: Inženjerci kralja Petra II vežbaju na Čukarici 1940!

U oči Drugog svetskog rata

POGLEDAJTE FILM U BOJI: Inženjerci kralja Petra II vežbaju na Čukarici 1940!

Beograd -
Vežbi je prisustvovao kralj Petar II Karađorđević, u pratnji kneza Aleksandra Karađorđevića, sina kneza namesnika Pavla, kao i vrh Jugoslovenske vojske na čelu sa ministrom Milanom Nedićem i generalima Petrom Kosićem, Bogoljubom Ilićem i Miloradom Dekanevom

BEOGRAD – Pre nekoliko meseci na Jutjubu pojavio se snimak u boji vežba inženjerijske jedinice vojske Kraljevine jugoslavije na Čukarici koji je snimljen na filmu u boji.Film u boji je zbog svoje kasnije pojave u odnosu na crno beli kao i zbog skupoće srazmerno malo bio prisutan u kinematografiji Kraljevine Jugoslavije.

Pioniri ove tehnike na srpskim prostorima, koji su snimali na 16 mm kamerama bili su nekadašnji šef Fotografske i kinematografske sekcije srpske vojske na Solunskom frontu, Dragiša Stojadinović i fotograf i snimatelj Turističke agencije Putnik, Vladeta Limić.

Zahvaljujući njima na filmskoj traci su od zaborava sačuvani i više nego značajni događaji kao što su "Auto-trke oko Kalemegdana" 3. septembra 1939. godine, odnosno "Demonstracije komunista 27. marta 1941. godine" u Beogradu.

Međutim, pre šest godina Jugoslovenska kinoteka je došla do izuzetnog materijala u boji koji se po svom kvalitetu i stepenu očuvanosti izdvaja u odnosu na već postojeće filmove.

Reč je o filmu "Vežbe inženjerske jedinice kod Čukarice i prelaz trupa preko Save", koji je snimljen 26. septembra 1940. godine.

Vežbi je prisustvovao kralj Petar II Karađorđević, u pratnji kneza Aleksandra Karađorđevića, sina kneza namesnika Pavla, kao i vrh Jugoslovenske vojske na čelu sa ministrom Milanom Nedićem i generalima Petrom Kosićem, Bogoljubom Ilićem i Miloradom Dekanevom.

Ovaj film je snimljen sa dve kamere na Kodakhromu, predratnom materijalu u boji, koji je od 1935. godine bio prevashodno namenjen amaterima, a verovatno je razvijen u Kodakovoj laboratoriji u Ročesteru u Americi.

Nepoznati, ali izuzetno vešti snimatelji su pokazali visok smisao za kompoziciju kadra i preciznu i racionalnu montažu ove filmske reportaže, a kvalitet fotografije i njena oštrina i danas izazivaju divljenje kod stručnjaka i arhivista koji su je gledali i istraživali njen nastanak.

http://www.youtube.com/watch?v=wEJdUOFT5J4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track