Mali: Opasnost od bankrota Beograda nije prošla
Foto: Fonet

Mali: Opasnost od bankrota Beograda nije prošla

Beograd -
Mali je rekao da je Beograd proteklih godina rupu u budžetu pokrivao novim zaduženjima

BEOGRAD - Predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali upozorio je da još nije prošla opasnost od bankrota glavnog grada.

Mali je rekao da je Beograd proteklih godina rupu u budžetu pokrivao novim zaduženjima.

"Važila je filozofija: nije bitno koliki su prihodi, jer koliki god da su rashodi - pokrićemo ih uzimanjem kredita", rekao je on i precizirao da se 2013. u kasu grada slilo 64 milijarde dinara, 13 milijardi manje nego što je početkom godine planirano.

Kako je dodao, rashodi su ostali isti ili su se povećavali.

"Ukoliko se ne zaustavi ta negativna spirala, Beograd bi mogao doći u situaciju da niko više neće hteti da mu pozajmi novac, ili će biti toliko zadužen da neće moći da vraća rate kredita", objasnio je Mali.

On je upozorio da u 2014. Beograd neće imati novca da finansira sve akcije koje je do sada finansirao, ali je stav da sredstva za socijalnu zaštitu ne budu umanjena, dodajući da pri tom misli i na trinaestu penziju i izdvajanja za puno porodiljsko odsustvo.

Govoreći o finansijskoj projekciji za narednu godinu, Mali je kazao da će Beograd imati prihod od 58 do 60 milijardi dinara, a trenutno duguje bankama 410 miliona evra, ne računajući kamate.

"U sledećih nekoliko meseci će povući još 123 miliona evra, u istom periodu vratiće oko deset miliona evra, pa će tada dugovati oko 520 miliona evra, bez kamata, ne računajući dugove komunikalnih preduzeća.To znači da će između prihoda i kreditnih obaveza stajati znak jednakosti. A to pak znači da opasnost od bankrota nije prošla", zaključio je Mali.

On se osvrnuo i na stanje u javnim preduzećima, rekavši da je privremeno veće tamo zateklo "veliki javašluk i nedomaćinsko ponašanje".

"U najgorem položaju su GSP, Beogradske elektrane, Sava centar i Beograd put. Ova preduzeća kontinuiratno prave gubitke, a Elektrane imaju veliki problem sa naplatom potraživanja iz prošlosti i neizmirenim obavezama za isporučeni gas", naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, GSP po osnovu kredita duguje osam milijardi dinara, rashodi su im ove godine bili za 1,2 milijarde dinara veći od prihoda, a prema njihovom planu posolovanja za 2014. minus u kasi će iznositi 2,2 milijarde dinara.

"Nova gradska vlast moraće ozbiljno da porazmisli o restrukturisanju ovog preduzeća koje ima čak 6.000 zaposlenih", rekao je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja