Prihvatilište i Svratište spremili paketiće i doček za decu s ulice
Foto: Kurir

Otvoreno i za Novu godinu

Prihvatilište i Svratište spremili paketiće i doček za decu s ulice

Beograd -
U Prihvatilištu će biti i 31. decembra kada će se Deda Mraz, kako kaže, "ušunjati" i zahvaljujući građanima doneti poklone deci

BEOGRADE - Prihvatilište za decu i Svratište za decu u Krfskoj ulici biće otvoreni tokom novogodišnjih i božićnih praznika, pa će mališani, korisnici usluga u tim institucijama, moći da potraže pomoć, zaštitu, podršku ili jednostavno druženje i 31. decembra.

"U Prihvatilištu se poštuju sva dečja prava, sva njihova verska i nacionalne obeležja", rekla je rukovodilac Prihvatilišta za decu u Beogradu Danijela Stajković dodajući da korisnici upoznaju zaposlene sa svojim običajima i prazničnim ritualima u kojima kasnije zajedno učestvuju.

U Prihvatilištu će biti i 31. decembra kada će se Deda Mraz, kako kaže, "ušunjati" i zahvaljujući građanima doneti poklone deci.

Navodeći da se svake godine povećava broj dece koja prođu program u Prihvatilištu, Stajković kaže da ih je prošle godine bilo 425, do polovine decembra ove godine 530, a da će, kako procenjuje, do kraja godine usluge Prihvatilišta koristiti oko 600 mališana

Prosečno dnevno ta ustanova prihvati i zbrine tridesetak dece, među kojima su često i oni koji su i ranije koristili usluge prihvatilišta da bi se zatim vratili u svoje uglavnom osiromašene porodice.Stajković kaže i da je to za 16 kreveta, koliko Prihvatilište trenutno ima, previše dece i dodaje da svi oni na jednom mestu, uzrasta od sedam do 18 godina, predstavljajaju heterogenost sa kojom je teško raditi kada ne postoje odgovarajući uslovi, a što je trenutno slučaj sa Prihvatilištem.

Zbog toga očekuje i nada se da će uskoro početi gradnja novog Prihvatilišta, jer je projekat urađen pre tri godine, a obezbeđena je novac od donatora.

"Očekujemo da se u toku naredne godine Prihvatilište nađe na nekoj drugoj lokaciji sa 30 kreveta i sa mnogo većim objektom", rekla je Stajković.Ukazujući da je Prihvatilište institucija za privremen smeštaj i da je namenjeno za zbrinjavanje dece koja se nađu u stanju socijalne potrebe, bilo da su iz Beograda ili drugih gradova Srbije, ona je pojasnila da bi korisnici trebalo da se zadrže u Prihvatilištu do 30 dana, eventualno do šest meseci do kada je neophodno da se pronađe najbolje rešenje za njihov trajni oblik zaštite.

Koordinatorka Svratišta za decu ulice Mina Lukić kaže da je Svratište otvoreno 365 dana u godini i danju i noću i da deca mogu da dođu i tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

"U svim programima Centra za integraciju mladih ima ukupno 400 aktivnih korisnika i za sve njih smo spremali novogodišnje paketiće", rekla je Lukić dodajući da je samo u programu Svratišta trenutno 151 aktivni korisnik - deca koja dolaze tri ili više puta.

Ukazujući da je broj dece koja koriste program Svratišta povećan tokom zime, ona je istakla da je trenutno, dnevno, uključeno između 40 i 45 dece, a da se sa hladnijim danima očekuje i do 70 mališana. Za razliku od Svratišta, gde dolaze deca do 19 godina i koje je otvoreno 24 časa, u okviru programa Centra za integraciju mladih funkcioniše i Dnevni centar na Novom Beogradu gde mogu da borave deca do 15 godine i koji ne radi 24 sata dnevno.

"Dnevni centar radi radnim danima do 18 časova i vikendom do 16 sati", rekla je Lukić i dodala da su programima Centra za integraciju mladih obuhvaćena deca koja su uključena u život i rad na ulici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track