NISU VLASNICI ZEMLJE: Luka Beograd ne može da gradi BG na vodi!
Foto: Dado Djilas

Moraju otkupiti zemljište i promeniti namenu

NISU VLASNICI ZEMLJE: Luka Beograd ne može da gradi BG na vodi!

Beograd -
Ukoliko Luka Beograd namerava da gradi Grad na vodi pored Duvanca treba da plati punu cenu zemljišta, jer u cenu od 40 miliona evra, koliko je plaćeno to preduzeće, nije ušlo oko 200 hektara priobalnog placa

BEOGRAD - Privatizacija Luke "Beograd" ne podrazumeva i vlasništvo nad zemljištem, pa to preduzeće neće moći da gradi Beograd na vodi.

Kako list Politika prenosi, prema odluci Ustavnog suda, ukoliko novi vlasnici žele da raspolažu i zemljištem, treba da promene i njegovu namenu i otkupe zemlju po tržišnim cenama.

Tako su otklonjene višegodišnje dileme, nagađanja i prepucavanja.Tako vlasnici privatizovanih preduzeća na zemljištu na kojem se nalaze preduzeća koja su kupili ne mogu da ih ruše i grade stanove, poslovne prostore ili tržne centre.

Dakle, ukoliko Luka Beograd namerava da gradi Grad na vodi pored Duvanca treba da plati punu cenu zemljišta, jer u cenu od 40 miliona evra, koliko je plaćeno to preduzeće, nije ušlo oko 200 hektara priobalnog placa.

To će morat da uradi i Delta ako hoće na Autkomandi umesto fabrike podigne Planeta šoping mol. Odluka Ustavnog suda odnosi se, navodi Politika, i na druga preduzeća, kao što su robne kuće "Beograd", "Zekstra", "Imlek", "Stankom", koja su podnela zahtev za konverziju zemljišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja