BEOGRAD: 6 sindikata GSP traže video nadzor i panik tastere u autobusima!

Poslali dopis Dačiću, Selakoviću i Malom

BEOGRAD: 6 sindikata GSP traže video nadzor i panik tastere u autobusima!

Beograd -
Sindikati su u odvojenim dopisima od Dačića i Selakovića zatražili da se direktno umreže panik tasteri, GPS uređaji i video nadzor u vozilima sa nekom od policijskih stanica u gradu, odnosno da se blage kazne za napade na vozače GSP-a višestruko uvećaju

BEOGRAD - Predstavnici šest sindikata GSP zatražili su danas od ministara unutrašnjih poslova i pravde i državne uprave Ivice Dačića i Nikole Selakovića, kao i predsednika Privremenog organa grada Beograda Siniše Malog uvođenje video nadzora u sva vozila, umrežavanje panik tastera sa MUP-om i oštrije kazne prema napadačima na vozače.

Oni su u odvojenim dopisima od Dačića i Selakovića zatražili da se direktno umreže panik tasteri, GPS uređaji i video nadzor u vozilima sa nekom od policijskih stanica u gradu, odnosno da se blage kazne za napade na vozače GSP-a višestruko uvećaju zato što su, kako tvrde, na granici zakonskog minimuma, dok su od Malog zatražili da se u sva vozila gradskog prevoza uvede video nadzor.

Kako je navedeno u zahtevu ministru Dačiću, koji je i premijer, a od koga očekuju da reaguje i zaštiti vozače u javnom prervozu, direktno umrežavanje panik tastera, GPS uređaja i video nadzora u vozilima sa nekom od policijskih stanica u gradu bi vozačima pružilo neprekidni nadzor i zaštitu 24 sata, svih dana u nedelji, kao i podršku, naročito u hitnim slučajevima.

Predstavnici sindikata su predložili da se oslanjanjem na sistem nadziranja vozila razrade takve procedure koje će svakom vozaču ili kontroloru pružiti potpunu zaštitu - od ranog otkrivanja i dojave, do same intervencije MUP-a.

"U nevolji, kada su vozači fizički napadnuti - korišćenjem panik tastera u sitacijama koje ugrožavaju i živote putnika, vršila bi se dojava MUP-u koji bi odmah preduzimao operaciju za sprečavanje nesreće", naveli su sindikati dodajući da se u slučajevima putem dojave dobija tačna lokacija vozila.

Oni su zatražili i da se GPS sistemom policiji šalje upozorenje o aktiviranju alarma u vozilu kada, kako kažu, huligani oštećuju vozilo - direktno na mobilni telefon u MUP-u.

U zahtevu ministru Selakoviću se ukazuje da je sticanje statusa službenog lica, u krivičnom pravu, uglavnom vezano za određena javna ovlašćenja koja osoba izvorno obavlja ili su joj poverena.

"Vozači javnog prevoza ne obavljaju nijedno javno ovlašćenje već samo obavljaju poslove koji su predviđeni njihovim ugovorima o radu. Krivični zakon predviđa izuzetno oštre kazne za počinioce krivičnih dela, protiv života i tela i protiv javnog reda i mira"", navode predstavnici sindikata koji ocenjuju i da je problem što sudovi u Srbiji imaju blagu kaznenu politiku u odnosu na takva krivična dela.

Kako je navedeno, sankcije koje izriču su na granici zakonom propisanog minimuma.Sindikati GSP ""Beograd" smatraju da bi sudovi trebalo da pooštre kaznenu politiku za krivična dela protiv javnog reda i mira imajući u vidu društvenu opasnost.

Ukazujući da u uporednom pravu ne postoje primeri takvog rešavanja problema uličnog nasilja, predstavnici sindikata GSP ""Beograd" zahtevaju i da budu prisutni u sudnicama tokom narednih sudskih postupaka.

U zahtevu Malom se navodi da svega 30 odsto vozila gradskog prevoza poseduje kamere te da sindikati GSP smatraju da treba uvesti video nadzor u sva vozila, jer se tako lakše mogu indentifikovati "huligani koji sve češće fizički nasrću na vozače i kontrolore".

Predstavnici sindikata smatraju da bi trebalo izvršiti kontrolu postojećeg video-nadzora i otkloniti kvarove na neispravnoj video opremi u vozilima upozoravajući da su vozači u javnom prevozu veoma ugrožena kategorija.

"Poslednjih godina pričalo se o video nadzoru, odvojenim kabinama, panik tasterima u svim vozilima, kao i o oštrijim kaznama za napadače.

Nažalost sve je počinjalo i završavalo se na obećanjima"", upozoravaju iz sindikata dodajući da je rešenje problema u video nadzoru vozila GSP-a i boljoj zaštiti vozača.Zahteve su potpisali Sindikat Sloga GSP, Sindikat vozača, Sindikat Solidarnost, Sindikat Evrovozač, Glavni sindikat za prava radnika i Saobraćajni sindikat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track