PROTEST NA ZELENOM VENCU: Bezbednost vozača i kontrolora ili obustava saobraćaja
Foto: Tanjug

Gradski prevoz radio normalno

PROTEST NA ZELENOM VENCU: Bezbednost vozača i kontrolora ili obustava saobraćaja

Beograd -
Učesnici traže video-nadzor u svim vozilima, panik tastere i oštre kazne za napadače
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Stotinak vozača i kontrolora Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" protestovalo je jutros na okretnici autobusa na Zelenom vencu.

Miran protest članova devet sindikata iz GSP-a zbog niza napada na vozače i kontrolore počeo je oko 9 časova.Predstavnica reprezentativnih sindikata GSP, Mira Basta rekla je da je današnji protest miran, a da će radikalnije mere biti preduzete ako ne budu ispunjeni zahtevi vozača i kontrolora da im se osigura elementarna bezbednost na radnom mestu. Kako je upozorila, to znači i mogućnost obustavljanja saobraćaja. U današnjem protestu učestvovali su samo oni vozači koji su slobodni, tako da gradski prevoz radi normalno.

Protest je završen uz poruku da će se pratiti šta se dešava sa njihovim zahtevima i kako se razvija situacija od čega će, kako su najavili, zavisiti i njihovi dalji potezi.

"Situacija se pomerila sa mrtve tačke, stvari idu u dobrom smeru"", rekao je predstavnik saobraćjnog sindikata Aleksandar Jokić okupljenima na kraju protesta.

On je rekao da se sprovodi provera video nadzora, da oni uglavnom rade, ali da ih je svega u trećini vozila.Takođe, je naveo da su na predlog Privremenog veća grada policajci u civilu angažovani da prate dešavanja u vozilima gradskog saobraćajnog na kritičnim linijama.Jokić je dodao i da su članovi sindikata juče razgovarali sa predstavnicima policije i Privremenog veća grada kako bi se situacija što pre popravila. Na Zelenom vencu okupilo se oko 200 vozaca i kontrolora sa transparentima i obeležijama svojim sindikata.

Organizatori skupa traže da se postavi video-nadzor u svim vozilima, da se umreže panik tasteri sa policijskim stanicama i pooštri kaznena politika prema napadačima. Oni nameravaju da pisma sa takvom sadržinom upute ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, ministru pravde i državne uprave Nikoli Selakoviću i predsedniku Privremenog organa grada Beograda Siniši Malom.

Zaposleni u gradskom saobraćaju takođe zahtevaju da se GPS sistemom "direktno na mobilni telefon u MUP-u" šalje upozorenje o aktiviranju alarma u vozilu kada huligani oštećuju autobuse, lome stakla, stolice, validatore ili plafon.

"Sve su ovo mogućnosti zaštite saobraćajnog osoblja koje samo treba da se sprovedu u delo", piše u saopštenju Sindikata vozača, Sindikata "Sloga GSP", "Solidarnost", "Evrovozač", Saobraćajnog sindikata i Glavnog sindikata za prava radnika. Zaposleni u javnom prevozu takođe zahtevaju strože kazne za napadače koji, po njihovim rečima, često bivaju osuđeni na minimalne kazne.

Privremena gradska uprava najavila je u nedelju da će u vozilima na linijama na kojima je bilo najviše incidenata, dežurati policajci u civilu, a najavljeno je i uvođenje video-nadzora u sva vozila javnog prevoza. Prema podacima GSP, 2013. godine je bilo više od 50 napada na vozače i kontrolore u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track