Vinča i Leštane zbog pirita i dalje bez vode
Foto: Beta

Prevrtanje hrvatske barže

Vinča i Leštane zbog pirita i dalje bez vode

Beograd -
Zbog prevrtanja barže, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je juče u 10 sati preventivno zaustavilo proizvodnju vode na pogonu za proizvodnju "Vinča"

BEOGRAD - Rezultati analize vode oko barže koja je potonula na Dunavu na sidrištu Luke "Beograd" danas bi trebalo da budu poznati.

Juče ujutru na međunarodnom sidrištu Luke Beograd potonula je barža dužine 50 metara na kojoj se nalazilo 850 tona rude pirit koja se izlila u Dunav.

Zbog prevrtanja barže, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je juče u 10 sati preventivno zaustavilo proizvodnju vode na pogonu za proizvodnju "Vinča", zbog čega su bez vode ostali potrošači koji se snabdevaju vodom sa ovog proizvodnog pogona, odnosno naselja Vinča i Leštane.

Kada će se gotovo 18.000 žitelja Vinče i Leštana, umesto iz cistrerni, opet snabdevati vodom iz dunavskog zahvata, znaće se najverovatnije danas, kada budu završene prve analize uzoraka iz reke u koju je barža izručila 845t piritne izgoretine.

Taj otpad proizvodnje u šabačkoj "Zorki" zaveden je u transportnoj dokumentaciji barže kao bezopasan teret. Stručnjaci potvrđuju da pirit u čisto stanju nije rizičan po zdravlje i da pretnju moe da predstavlja jedino ako je pomešan sa teškim metalima.

Još nije poznat uzrok prevrtanja barže, jedne od četiri u konvoju koji je brod "Sloga" hrvatske kompanije "Dunavski Lojd" gurao ka luci u Konstanci, odakle bi se teret uputio ka Kini, gde bi ga neka tamošnja čeličana upotrebila kao dodatak u proizvodnji. Na svim baržama u konvoju nalazilo se ukupno 5.500 tona izgoretine.

S obzirom na teritorijalnu nadležnost, mere preduzimaju Vodoprivredna inspekcija grada Beograda i JVP Beogradvode. U slučaju da se pojavi potreba da JVP Beogradvode izvrše neku radnju otklanjanja ovog incidenta, Republička direkcija za vode će uputiti sredstva iz Plana za upravljanje vodama.

U pripravnosti su i JVP Srbijavode i Republička vodoprivredna inspekcija MPŠV.

Juče se oglasila se i kompanija Luka "Beograd", koja ističe da "nema odgovornosti Luke 'Beograd', jer je barža bila u tranzitu i pod nadzorom broda "Dunavski Lojd", koji se u trenutku prevrtanja nalazio na graničnom prelazu u Luci 'Beograd'".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track