VESIĆ: Više ulaganja u školski sport u Beogradu!
Foto: Beoinfo

Značaj fizičkog zdravlja dece

VESIĆ: Više ulaganja u školski sport u Beogradu!

Beograd -
Sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić najavio da će posle izbora biti pokrenuta akcija da na svakoj beogradskoj opštini postoje besplatne škole sporta, a za početak će to biti u nekoliko sportova u kojima Srbija ima najveće uspehe, među kojima su plivanje i atletika

BEOGRAD - Akcija besplatnog plivanja i škole za decu neplivače počela je danas u SRC "Tašmajdan", a nadležni su najavili veća ulaganja u školski sport i besplatne škola sporta na teritoriji celog Beograda.

Sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić rekao je da će rebalansom gradskog budžeta biti predviđena veća sredstva za školski sport, jer Gradska uprava smatra da su školski i masovni sport prioritet u odnosu na dosadašnju praksu, gde se više novca davalo klubovima.

"I klubovi treba da budu važni, ali za nas je mnogo važniji školski sport i više ćemo novca uložiti u njega, u obuku dece i u masovni sport jer je to baza, a sve ostalo nadogradnja koju treba da rade klubovi", rekao je Vesić novinarima na "Tašu".

Prema njegovim rečima, jedna od sledećih aktivnosti Grada, o čemu će biti reči i sa ministrom sporta Vanjom Udovičićem, jeste da se određeni sportovi uvedu u škole kao predmeti zbog značaja fizičkog zdravlja dece.

Vesić je najavio i da će posle izbora biti pokrenuta akcija da na svakoj beogradskoj opštini postoje besplatne škole sporta, a za početak će to biti u nekoliko sportova u kojima Srbija ima najveće uspehe, među kojima su plivanje i atletika.

"Na taj način ćemo, sa Ministarstvom omladine i sporta i gradskim Sekretarijatom za sport, u svakoj opštini pokrenuti besplatne škole sporta gde će talentovana deca moći da treniraju bez plaćanja, a time ćemo deci omogućiti da zaista treniraju i budu primećena i da mogu da ostvare i sportsku karijeru", podvukao je Vesić.

On je najavio i da će od sledeće sedmice početi škola besplatnog klizanja u ledenoj dvorani, dok je govoreći o danas pokrenutoj akciji rekao da je ona posebna po tome što se po prvi put sprovodi van raspusta.

"Naša ideja je bila da omogućimo i deci i roditeljima da mogu da dovedu decu da nauče da plivaju bez plaćanja", naveo je Vesić i dodao da će učiniti sve da se akcija nastavi i da postane stalna.Vesić je izrazio nadu i da će se naći način da i drugi sportski centri organizuju besplatne škole sporta.Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je Vlada Srbije ove godine skoro dupla povećala sredstva za školski sport, što pokazuje da brine o deci i o školskom sportu.

"Drago mi je što je Grad, na čelu sa (predsednikom Privremenog organa Sinišom) Malim i Goranom Vesićem to prepoznao i što ćemo imati mnogo više akcija kao ovu danas", rekao je Udovičić koji je danas obećao jednoj četvorogodišnjoj devojčici da će je naučiti da pliva i da će doći i obavljati obuku za plivanje.

Udovičić je rekao da je školski sport najbitniji za državu jer kroz njega deca zavole sport i ostaju u njemu, a time se sprečava sve negativno sa čime se deca kasnije u životu suočavaju.

"Jedna od vrsta borbe protiv droge, alkohola i cigareta je sport, i promocijom sporta možemo da učinimo mnogo više", podvukao je Udovičić koji smatra da današnja akcija mora da bude ispromovisana na najbolji način i da ppokazuje da država sprovodi u delo ono o čemu se priča.On je podsetio da je akcija besplatnog bavljenja sportom rasprostranjena na republičkom nivou, a upozorio je da su sportski centri u nekim nepopularnim terminima prazni.

Udovičić je rekao da je u današnje vreme privilegija baviti se sportom, ali da je cilj da se taj trend zaustavi jer sport mora da bude dostupan svim građanima pošto bez kvalitetnog sporta ne može postojati ni zdrava nacija.

Vršilac dužnosti direktora SRC "Tašmajdan" Milan Novović rekao je da će akcija koja je počela danas trajati najmanje do završetka školske godine, a izrazio je zadovoljstvo što je pronađen način da se počne sa obukom dece neplivača u redovnim terminima.

Početku današnje akcije prisustvovao je i proslavljeni srpski plivač Milorad Čavić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track