Antić:Sprečićemo širenje divljih deponija i otpada

Kandidat Koalicije SPS-PUPS-JS

Antić:Sprečićemo širenje divljih deponija i otpada

Beograd -
Usvajanjem Strategije pošumljavanja Beograda, a zatim i izradom Strategije upravljanja otpadom, utvrdili smo put kojim će ova obalast da se razvija u budućnosti", rekao je Antić,

BEOGRAD - Kandidat Koalicije SPS-PUPS-JS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić posetio je Centar za separaciju otpada na Adi Huji gde je govorio o politici održivog razvoja.

"Ponosan sam na činjenicu da smo moji saradnici koji se bave zaštitom životne sredine i ja, učinili pionirske korake u izgradnji politke održivog razvoja u Beogradu u proteklom periodu. Usvajanjem Strategije pošumljavanja Beograda, a zatim i izradom Strategije upravljanja otpadom, utvrdili smo put kojim će ova obalast da se razvija u budućnosti", rekao je Antić, a navodi se u saopštenju gradskog odbora SPS-a.

On je ukazao na činjenicu da Beograd ima ogroman problem sa odlaganjem odpada, pre svega jer je deponija Vinča zatrpana a otvaraju se nelegalne divlje deponije.

"Ne smemo dozvoliti nikome da u našem zajedničkom gradu svojim neodgovornim ponašanjem zagađuje zemlju, vodu i vazduh. Zato ćemo oštrom kaznenom politikom da sprečimo stvaranje divljih deponija koje ugrožavaju javno zdravlje a već postojeće da uklonimo I saniramo štetu", istakao je kandidat za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Antić.

U budućnosti više pažnje trebalo bi da se posveti upravljanju otpadom, njegovoj separaciji i reciklaži kao krajnjem cilju, dodao je.

Razvijene države Evrope ulažu velika sredstva u proceš upravljanja otpadom, pa tako Nemačka uspeva da reciklira više od 40 odsto ukupnog otpada a razvijeni Japan čak 80 odsto.

" Mi smo još daleko od tog cilja ali moramo početi što pre", rekao je Antić.

On je predložio da se sa građanima postigne dogovor o primarnoj selekciji otpada, kao i obezbede novi kontejneri u koje će građani odlagati već selektovan otpad.

"Tu aktivnost ćemo motivisati kroz nižu cenu komunalnih usluga. Tako odvojen otpad otpremaće se u centar za separaciju otpada koji već postoji na Adi Huji a treba da ih izgradimo još tri. Tako odvojen otpad će biti baliran i ponuđen tržištu sirovina, posebno papir, posebno pet ambalaža i metal", kazao je Antić.

On je naveo da će grad tako ubirati značajna sredstva i time finansirati nove aktivnosti na prikupljanju otpada i njegovom propisnom odlaganju I uništavanju.

"Jedino put reciklaže jeste ispravan put pre svega u interesu zdravlja generacija koje dolaze. To je jedini način da se grad zaštiti da bude zatrpan smećem", naglasio je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track